Talouden trendit

Maatalouden tuottajahinnat nousivat peräti 30 prosenttia vuodentakaisesta

Ruoan raaka-aineiden hinnat jatkavat jyrkässä nousussa.

Tilastokeskuksen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 30 prosenttia vuodentakaisesta vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä.

Tuottajahintaindeksi ilman turkistuotantoa nousi 36 prosenttia. Kasvituotteiden hinnat nousivat 35 prosenttia sekä lihan ja eläintuotteiden hinnat 28 prosenttia.

Viljamarkkinoilla vallitseva epävarmuus sekä tuotantokustannusten nousu, erityisesti lannoitteiden, energian ja rehujen hinnan nousu, olivat merkittävimmät syyt tuottajahintojen nousuun.

Viljan hinnan raju nousu on pysähtynyt.

Viljelijän saama hinta viljastaan oli peräti 80 prosenttia korkeampi kuin vuosi sitten, mutta edelliseen neljännekseen nähden laskua oli lähes 11 prosenttia. Syyskuussa hinta oli pudonnut jo lähelle maaliskuun 2022 hintatasoa, jolloin juuri alkaneen Venäjän hyökkäyssodan vaikutukset näkyivät vasta laimeana viljan tuottajahinnassa.

Viljan hintaa laski syksyn hyvä kotimainen sato ja Venäjän kanssa solmittu sopimus Ukrainan viljakuljetusten turvaamisesta.

Rypsin ja rapsin hinta oli neljänneksen vuoden takaista korkeampi, vaikka laskua oli edelliseen neljännekseen nähden kahdeksan. Vihannekset ja puutarhatuotteet maksoivat 12 prosenttia ja peruna neljänneksen enemmän kuin vuosi sitten.

Lihan, maidon ja kananmunien tuottajahintojen ripeä nousu jatkui vuoden kolmennella neljänneksellä.

Tuottajalle maksettiin maidosta ja kananmunista 40 prosenttia ja lihasta kolmanneksen enemmän kuin vuosi sitten. Siipikarjan liha kallistui eniten, 39 prosenttia, sianliha 36 prosenttia ja naudanliha 26 prosenttia.

Taustalla on tuotantokustannusten, erityisesti energian ja rehujen, hinnan nousu.

Muiden eläintuotteiden, pääosin turkisnahkojen, hinnat laskivat 27 prosenttia. Koronaepidemiatilanne Kiinassa sekä maailmantalouden epävarmuus painavat turkismarkkinoita.

Tilastokeskuksen ennusteen mukaan maatalouden tuottajahinnat nousevat 26 prosenttia koko vuonna 2022. Ilman turkistuotantoa kokonaisindeksi nousee ennusteen mukaan 29 prosenttia.

Kasvituotteiden hinta nousee Tilastokeskuksen ennusteessa 30 prosenttia ja eläintuotoksen hinta 24 prosenettia.

Hintojen nousuun vaikuttivat syksyn 2021 pieni sato, pandemian jälkeinen kysynnän palautuminen normaaliin sekä tuotantokustannusten nousu Venäjän hyökkäysodan aiheuttaman energiakriisin ja viljamarkkinoiden epävarmuuden seurauksena.

Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen kommentoi tuottajahintoja Twitterissä.

”Maatalouden tuottajahinnat ovat kohonneet rutkasti vuoden aikana. Kasvituotoksen hinnan kääntyminen pieneen laskuun on kokonaisuuden kannalta toistaiseksi laiha lohtu”, Sorjonen tviittaa.

Kommentoi
Ylös
>