Toimituksen valinta

Sarjayrittäjä ja sijoittaja Jaakko Rytsölä: Liiallinen keskittyminen teknologiaan alkuvaiheessa startup-yritysten kompastuskivi

Startup-konkari Jaakko Rytsölä haluaa auttaa startup-yrittäjiä keskittymään alusta alkaen oikeisiin asioihin.

Startup-konkari Jaakko Rytsölä
Startup-konkari Jaakko Rytsölä haluaa auttaa startup-yrittäjiä keskittymään alusta alkaen oikeisiin asioihin uuden Devolon Startup Lab -sijoitusohjelmansa avulla.

Ohjelmistoyhtiö Devolonin perustajiin kuuluva Rytsölä esittelee uutta Startup Lab -sijoitusohjelmaansa tällä viikolla käynnistyvän Slush-tapahtuman yhdessä suurimmassa oheistapahtumassa Kickstart your SLUSH with FLUX.

Yhtiö lupaa sijoittaa ohjelmaansa valittujen startupien MVP-vaiheen eli ensimmäisen julkaisukelpoisen tuotteen tai palvelun kehitykseen enimmillään 50 000 euron arvosta työpanosta. 

”Monesti startupeissa ajatellaan, että pitää käyttää tiettyä ohjelmointikieltä tai teknologiaa, ja niitä viilatessa hankkeeseen menee ylimääräistä aikaa ja rahaa. Riskinä on, että speksit ehtivät muuttua nopeammin kuin tuote valmistuu ja työ menee hukkaan”, Rytsölä kertoo.

Rytsölän mukaan kokemus on opettanut, että viimeistään parin vuoden kuluttua järjestelmät kirjoitetaan kuitenkin uusiksi.

Jaakko Rytsölä on suomalainen sarjayrittäjä, joka muistetaan erityisesti niin sanotun IT-kuplan aikana miljoonaomaisuuden keränneenä Jippii Groupin omistajana. Rytsölä perusti vuonna 1995 yhdessä veljensä Antti Rytsölän kanssa internet-palveluja tuottaneen Data Link Connection -yrityksen. Yritys fuusioitui pari vuotta myöhemmin Nettilinja Oy:n ja Sci.fi kanssa Saunalahden serveriksi ja Rytsölät tulivat yhtiön osakkaiksi.

Parhaimmillaan Jaakko Rytsölän osakkeiden laskennallinen arvo oli yli 60 miljoonaa markkaa. Hän kuitenkin menetti yhdessä yössä 36 miljoonaa markkaa, kun Jippii Groupin osakekurssi romahti 90 prosenttia it-kuplan romahduksessa elokuussa 2001.

Vanhakin teknologia voi tuoda menestyksen

Asiakkaan tarpeet ovat muuttuvia ja tuotteen pitää adaptoitua siihen. Etukäteen asiakas ei välttämättä itsekään tiedä tarkemmin, mitä tarvitsee, ennen kuin pääsee tuotetta testaamaan.  

”Teknologia kannattaisi unohtaa alussa ja pistää ensimmäinen versio tuotteesta liveksi mahdollisimman nopeasti yksinkertaisinta saatavilla olevaa teknologiaa käyttäen. Asiakkaan pitää päästä testaamaan tuotetta mahdollisimman nopeasti, jo siinä vaiheessa, kun on vielä rahaa ja resurssia sitä korjata”, Rytsölä kertoo.

Menestystarinat perustuvat usein hyvin yksinkertaiseen ja vanhaankin teknologiaan. Rytsölä nostaa Facebookin tyypillisenä esimerkkinä. 

”Ja jos vaikka Woltin menestystarinaa katsoo, niin eihän se ole lopulta ollenkaan sellainen mitä alunperin ’piti’. Sijoitusohjelmassa haluamme tuoda vahvan kokemuksemme alkuvaiheen startupien käyttöön ilman teknologiasidonnaisuuksia ja varmistaa, että tuotteisiin tarvittavat muutokset ovat myöhemmässä vaiheessa helposti tehtävissä. Uskomme, että entistä useampi suomalainen startup lähtisi näin kasvuun”, Rytsölä kertoo.

Lohdullinen viesti aloittaville yrittäjille 

Jaakko Rytsölä itse on jo nyt alle viisikymppisenä ehtinyt nähdä monta hyvää ja huonoa tapaa tehdä startup-bisnestä, ja senkin, kuinka hetkessä tienatun miljoonien omaisuuden voi it-kuplan puhjettua menettää yhdessä yössä. 

”Varsinkin nuorena on monesti se harha, että kun saa ensimmäisen bisnesidean, se on heti ’once in the chance’ eli se viimeinen. Silloin yleensä laitetaan 110 prossaa peliin, omat ja vieraan rahat. Jos idea sitten ei menekään läpi, kuvitellaan, että muuta ei enää tule”, Rytsölä kertoo.

Todellisuus on kuitenkin usein jotain ihan muuta.

”On lohdullista ymmärtää, että yleensä ensimmäinen idea ei ole paras. Ideoita tulee kyllä koko ajan lisää. Tämän yritän sanoa nuorille. Älkää vaan kaatuko saappaat jalassa”, Rytsölä sanoo. 

Sen lisäksi, että startup-hankkeissa on tärkeää keskittyä olennaisiin asioihin alusta alkaen, tarvitaan myös liikkumavaraa budjettiin ja taitoa käsitellä asioita kevyellä tavalla ja mielellä. Yksi keino välttyä suuremmilta takaiskuilta on asettaa itselleen aikaraja, esimerkiksi vuosi, jona aikana ideaa testataan. Jos tavoitteet eivät tänä aikana täyty, idea kuopataan.

”Asioita pitäisi käsitellä nöyrästi, mutta kevyesti. Eihän sarjayrittäjyyskään tarkoita muuta kuin sitä, että on uskaltanut laskea irti. Ideoita on kokeiltu aikansa, ehkä saatu myytyä pikkurahalla joku ja toinen isommalla, osa ideoista on kuopattu ja menty eteenpäin ja se on ’ihan fine'”, Rytsölä tiivistää.

Devolonin lanseeraamassa sijoitusohjelmassa ideana on jakaa startupien kantamaa riskiä ja pistää kädet saveen itsekin. Osallistujat saavat ensin arvion ideansa relevanteista ominaisuuksista, joiden vähintään on täytyttävä.

Lisäksi osallistujat saavat vision siitä, mitä tuotteeseen tai palveluun liittyvät ohjelmat konkreettisesti tekevät ja millaisia rajapintoja ne vaativat, sekä tuotekehityssuunnitelman kustannusarvioineen. Startup Labissa on mahdollista testata useampaakin ideaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös