Markkinakommentit

Pankki: Pörssien ”nousuindikaattorit” vahvoja, sijoittajat saattavat siirtyä ostolaidalle

Markkinat ovat eräänlaisessa vedenjakajatilanteessa, arvioi Handelsbanken.

Taloussyklien muutoksista johtuvat karhumarkkinat eli sykliset karhumarkkinat ovat yleisimpiä niistä tilanteita, joissa osakekurssit ovat laskutrendissä. Vuoden 1835 jälkeisistä karhumarkkinoista yli puolet on johtunut syklisistä tekijöistä.

Kuluvan vuoden karhumarkkina on syklinen, mutta sitä on ruokkinut yksittäinen ”shokki” erityisesti Euroopassa. Karhumarkkinan aiheutti nouseva korkotaso, joka johtui korkeasta inflaatiosta.

Osakemarkkinoiden pohja saavutetaan yleensä taantumassa. Pohjakosketuksen jälkeen osakekurssit kääntyvät nousuun, kun osakemarkkinoilla aletaan hinnoittelemaan talouden elpymistä. Siitä alkaa yleensä uusi härkämarkkina.

Lähellä laskumarkkinoiden pohjia osakkeiden arvostustaso on yleensä matala suhteessa historiaan. Arvostustasot supistuvat taantumaan päin mentäessä, kun tuloskasvuodotukset heikentyvät.

Sijoittajasentimentin perusteella on onnistuttu arvioimaan karhumarkkinoiden pohjia. Keskimäärin kurssipohjat on saavutettu, kun sentimentti on ollut erittäin negatiivinen. Kuitenkin varsinkin kestoltaan pitkissä karhumarkkinoissa on saatettu nähdä useita kertoja sentimentin heikentyminen ja toisaalta myös sen vahvistuminen.

Tällä hetkellä sijoittajien tunnelmat ovat negatiivisia, mutta eivät mitenkään poikkeuksellisen negatiivisia. Amerikkalaisen sijoitusyhdistys AAII:n säännöllisesti viikoittain laatiman kyselyn mukaan sijoittajien tunnelmat ovat nyt tavallista vaisumpia. Noin 40 prosenttia näkee markkinatilanteen tällä hetkellä negatiivisena. Kuitenkin jyrkimmillään yli 60 prosenttia on viimeisen vuoden aikana ollut negatiivisissa tunnelmissa.

Handelsbanken arvioi aamukatsauksessaan, että mielenkiinto alkavaa pörssiviikkoa kohtaan on suuri, sillä markkinat ovat eräänlaisessa vedenjakajatilanteessa.

”Alkusyksyn synkistelyn jälkeen ollaan oltu taas vahvassa nousumarkkinassa kohta parin kuukauden ajan, ja elokuun huiput alkavat jo häämöttää etenkin Euroopassa”, pankki toteaa.

Viime aikojen nousu voi toki jälleen osoittautua karhumarkkinaralliksi, josta pörssit kääntyvät uudestaan laskuun, pankki arvioi. Toisinkin voi käydä.

”Käännöksen pitäisi kuitenkin tapahtua melko pian, tai muuten nousuindikaattorit alkavat olla sen verran vahvoja, että yhä suurempi joukko sijoittajia voi siirtyä ostolaidalle.”

Makrotaloudessa on silti vielä paljon poikkeuksellista epävarmuutta.

”Inflaatio pitäisi saada laskuun ja siten korko-odotuksia edelleen alas, jotta kestävälle pörssinousulle olisi riittävän vakaat perusteet. Hintapaineista kertovia lukuja ja keskuspankkiirien kommentteja seurataankin edelleen yhtä suurella tarkkaavaisuudella kuin tähänkin asti”, Handelsbanken toteaa.

USA:n keskuspankki Fedin jäseniltä saadaan kommentteja tälläkin viikolla, erityisesti loppuviikon aikana. Handelsbankenin mukaan suurin yksittäinen huomio lienee kuitenkin jatkuvasti Yhdysvaltojen inflaatioluvuissa. Marraskuun inflaatioluvut julkaistaan reilun kahden viikon kuluttua 13. joulukuuta.

Jos USA:n inflaatio jatkaa laskusuunnassa, saattaa se olla jälleen yksi positiivinen signaali osakemarkkinoille.

Kommentoi
Ylös
>