Indikaattorit

Kuluttajien luottamus painunut ennätyksellisen synkäksi

Lähde: Tilastokeskus.

Kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli joulukuussa -18,5, eli mittaushistorian 1995–2022 heikoin, kertoo Tilastokeskus.

Laskun tärkeimpänä syynä oli, että arviot kuluttajan oman talouden nykytilasta synkkenivät edelleen selvästi, ja olivat näin nekin mittaushistorian ankeimmat. Myös odotukset oman talouden tulevaisuudesta heikkenivät edelliskuusta.

Kuluttajista jo 38  prosenttia arvioi, että heidän oman taloutensa tila on nyt huonompi kuin vuosi sitten. Vain 16 prosenttia kuluttajista piti omaa talouttaan joulukuussa viimevuotista vahvempana.

 Arvio työttömyyden tai lomautuksen uhasta omalla kohdalla nousi, mutta oli tästä huolimatta nyt pitkän ajan keskiarvon tasolla. Aikeita käyttää rahaa kestotavaroiden hankintaan seuraavan vuoden aikana oli kuluttajilla ennätyksellisen vähän, ja ajankohtaa pidettiin viime kuukausien tapaan erittäin huonona lainanotolle ja myös säästämiselle. 

“Sota-aika painaa kuluttajien mieltä, eikä koronakaan ole täysin kadonnut. Jokaisen omaa taloutta kouraisee hintojen raju nousu, varsinkin sähkön, bensan ja elintarvikkeiden. Ostovoima on heikentynyt eikä kalliimpaan kuluttamiseen koeta nyt olevan mahdollisuuksia. Lainojen korotkin ovat nyt ihan toista kuin pitkään aikaan”, taustoittaa Tilastokeskuksen yliaktuaari Pertti Kangassalo

“Se, että töitä toistaiseksi riittää ihmisillä, on tietysti hyvä asia ja takaa edes jonkinlaisen luottamuksen talouteen. Lisäksi korona-aikoina kertyi monille säästöpuskureita, kun mahdollisuudet kuluttaa olivat vähissä”, Kangassalo lisää. 

84  prosenttia kuluttajista oli joulukuussa sitä mieltä, että Suomen taloustilanne on tällä hetkellä huonompi kuin vuosi sitten, ja vain 3 prosenttia näki sen parempana. Arvio oli siis harvinaisen synkkä, vaikka parani hieman marraskuusta. 

“Yleinen epävarmuus Euroopassa vaikuttaa etenkin Suomen talouskehitystä koskeviin mielipiteisiin”, Kangassalo arvioi. 

Kuluttajien luottamuksen saldoluku oli marraskuussa -16,9 ja lokakuussa -17,6. Joulukuuhun saakka syyskuun lukema -18,3 oli matalin mittaushistoriassa.

LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaro arvioi, että uusi vuosi aukenee syyskuutakin syvemmässä luottamuslamassa, kun kuluttajien oma talous ajaa ”pelti rytisten inflaatioseinään”.

”Sähkötuet voivat lommoja oikoa, mutta silti yksityisestä kulutuksesta ei nyt ole talouden veturiksi”, Nummiaro toteaa Twitterissä.

Lue myös tämä: Ministeriön synkkä ennuste: Vahva talouskasvu kääntyy taantumaksi

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös