Listaamattomat yhtiöt

Pääomasijoituksia tehdään Suomessa ennätystahdissa

Pääomasijoittajat ovat olleet Suomessa aktiivisina yrityskaupoilla ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Vakiintuneisiin kasvuyrityksiin tehtiin lähes ennätysmäärä pääomasijoituksia.

Tuoreiden sijoitustilastojen mukaan suomalaiset, jo vakiintuneemmat kasvuyritykset ovat saaneet pääomasijoittajilta mittavan potin kasvurahoitusta vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana. 1,1 miljardin potti on historian toiseksi paras puolivuotinen.

Pääomasijoittajat ry kertoo tiedotteessaan, että Buyout- ja growth- sijoituksia tekevien pääomasijoittajien tekemä sijoituspotti jakautui 44 kotimaiselle kasvuyritykselle. Rahoituksesta 332 miljoonaa tuli suomalaisilta pääomasijoittajilta ja 771 miljoonaa ulkomaisilta sijoittajilta. Kansainväliset pääomasijoittajat ovat usein mukana suurimmissa yrityskaupoissa.

Pääomasijoitukset jaetaan usein venture capital – ja buyout -sijoituksiin. Venture Capital -sijoitukset kohdistuvat usein varhaisessa vaiheessa olevien yhtiöiden rahoittamiseen. Buyout- tai growht-sijoitusten tavoitteena on sen sijaan kannattavien ja kassavirtaa tuottavien yhtiöiden jalostaminen, kasvattaminen ja kehittäminen.

Pääomasijoittajat ry:n mukaan sekä kotimaiset että ulkomaiset pääomasijoitukset jakautuivat kasvuyrityksiin ympäri Suomea. Yritykset 11 eri maakunnasta saivat sijoituksia puolen vuoden aikana. Uusimaan jälkeen suurimmat sijoitussummat menivät Keski-Suomeen, Varsinais-Suomeen, Lappiin, Kainuuseen ja Pirkanmaalle.

“Kotimaiset pääomasijoittajat kasvattavat määrätietoisesti koko Suomeen uutta nousevaa keskisuurten yritysten joukkoa. Vakiintuneisiin kasvuyrityksiin sijoituksia tekevien sijoittajien sijoituksista 95 prosenttia kohdistuikin suomalaisten yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen”, kertoo Juhana Kallio, pääomasijoitusyhtiö Intera Partnersin toimitusjohtaja ja Pääomasijoittajat ry:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Suomalaisten pääomasijoittajien markkinatunnelmia seuraavan barometrin mukaan hyviä sijoitusmahdollisuuksia on näkyvissä ja sijoituksia kasvuhakuisiin yrityksiin tehdään normaaliin tapaan. Barometrissä tarkasteltiin tämän hetken markkinatilannetta ja verrattiin sitä puolen vuoden takaiseen tilanteeseen.

“Pääomasijoittajat tekevät sijoituksia kasvukykyisiin yrityksiin kaikissa markkinatilanteissa. Pääomasijoittaminen tuokin vakautta – rahoitusta ja kasvuosaamista ja sitä kautta esimerkiksi työpaikkoja – myös epävakaina aikoina”, kommentoi Pia Santavirta, Pääomasijoittajat ry:n toimitusjohtaja.

Lue myös tämä: Uuden sukupolven pääomarahastot tarjonneet hulppeita tuottoja

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös