Markkinakommentit

Konkarisijoittaja: Näitä yritysjohdon näkemyksiä sijoittajan kannattaa nyt seurata

Analyytikoiden tulosennusteet ovat edelleen varsin optimistisia. Sijoittajan kannattaa nyt seurata pörssiyhtiöiden yritysjohdon kommentteja.

Viikon aikana pörssikurssit laskivat voimakkaasti kaikissa pörsseissä. Korkojen nousu ja talousennusteiden lasku sai sijoittajat laittamaan osakkeita myyntiin aleneviin kursseihin. Ohjauskorkoja nostivat muun muassa USA:n, Englannin ja Euroopan keskuspankit.

Euroalueen usean maan 10  vuoden mittaisen valtionlainan korko nousi parissa päivässä 30-60 pistettä.

Maailmanlaajuisen sijoituspalvelutalo Guggenheim Partnersin sijoitusjohtajalta Scott Minerd ennustaa, että Yhdysvaltojen S&P 500-indeksi voi laskea ensi vuonna 3000 pisteeseen nykyiseltä 3852 pisteen tasolta. Se merkitsisi indeksin 22 prosentin laskua nykytasosta.

Minerdin mukaan analyytikoiden tämän hetken osakekohtaiset tulosennusteet vuodelle 2023 ovat noin 230 dollaria ja nykyisellä S&P 500-indeksin pistelukemalla markkinan p/e-luku vuoden 2023 ennusteilla on 16,7x.

Minerd uskoi USA:n talouden menevän ensi vuonna ainakin kevyeen taantumaan.

Konkarisijoittaja Hannu Angervuo kertoo viikkokirjeessään, että USA:n taantuman tapahtuessa, yhtiöiden tulokset ovat laskeneet tyypillisesti 15-25 prosenttia.

Jos nyt kuvitellaan taantuman olevan vain pieni pohjakosketus ilman vaurioita, voisivat S&P 500-indeksiyhtiöiden tulokset laskea vain 10-12 prosenttia, Angervuo toteaa. Analyytikot odottavat S&P 500-yhtiöiden tulosten kasvavan kuitenkin 5,5 prosenttia vuonna 2023. Analyytikot odottavat Factsetin mukaan 13 prosentin S&P 500-indeksin nousua vuonna 2023, Angervuo kertoo.

Analyytikoiden ennusteissa ei siis taantumaodotuksia näy.

Angervuon mukaan normaalisti taantumien aikana USA:n S&P 500-indeksin p/e-luku on laskenut noin 15 tasolle.

Euroopassa tilanne näyttää toisenlaiselta. Osakkeiden arvostuskertoimet ovat laskeneet alas.

”Euroopassa osakkeiden arvostustaso on matala verrattuna USA:n markkinoiden arvostustasoon. Esimerkiksi Eurostoxx 50-indeksin mukaan viidenkymmenen suurimman yhtiön toteutuneella tuloksella laskettu p/e-luku on 12,1”, Angervuo toteaa.

Angervuon mukaan nykyinen arvostustaso on hieman alle toteutuneen pitkän aikavälin arvostustason.

”Miten sitten tulokset kehittyvät vuonna 2023? Jos ja kun euroalue vajoaa ensi vuonna taantumaan, on ajatus yritysvoittojen kasvusta nurinkurinen”, hän päättelee.

Helsingin pörssin yhtiöiden osalta analyytikkojen joidenkin tuoreimpien ennusteiden mukaan vuoden 2023 yhteenlaskettu nettotulossumma pysyy paikallaan vuoden 2022 tasolla, Angervuo kertoo.

”Nykyinen markkinan p/e-luku vuoden 2022 tuloksilla on noin 14. Se on melko lähellä parinkymmenen vuoden noin 15 p/e-luvun tasoa.”

Angervuon mielestä sijoittajien kannattaa nyt seurata, mitä yritykset kertovat tammi-helmikuussa vuoden 2022 viimeisestä neljänneksestä ja koko vuoden 2022 tuloksesta.

”Tärkein tieto on kuitenkin se, miten yhtiöjohto näkee tulosten kehittyvän vuoden 2023 aikana”, Konkarisijoittaja toteaa.

Kommentoi
Ylös
>