Talouden trendit

Kotitalouksien rahoitusvarat kääntyivät kasvuun

Julkisyhteisöjen ja kotitalouksien nettorahoitusvarat kasvoivat vuoden 2022 neljännellä neljänneksellä.

Tilastokeskuksen mukaan kotitalouksien rahoitusvarat kasvoivat viime vuoden viimeisellä vuosineljänneksellä edellisestä neljänneksestä 5,9 miljardia euroa ja olivat 376,9 miljardia euroa. Kotitalouksien velat puolestaan kasvoivat edellisestä neljänneksestä 1,4 miljardia euroa ja olivat 201 miljardia euroa.

Näiden muutosten seurauksena kotitalouksien nettorahoitusvarat, eli rahoitusvarojen ja velkojen erotus, kasvoivat 4,6 miljardilla 176 miljardiin euroon. Kasvua edelliseen vuosineljännekseen tuli siis 2,7 prosenttia.

Kotitalouksien lainavelat kasvoivat 0,7 miljardia euroa vuoden 2022 neljännellä neljänneksellä ja olivat 174 miljardia euroa. Kotitalouksien velkaantumisaste laski kuitenkin 0,4 prosenttiyksikköä 133 prosenttiin. Kotitalouksien velkaantumisaste lasketaan suhteuttamalla kotitalouksien lainavelat neljänneksen lopussa edeltävien neljän vuosineljänneksen yhteenlaskettuun käytettävissä olevaan tuloon.

Vuoden 2022 neljännen neljänneksen aikana kotitaloudet lisäsivät rahoitusvarasijoituksiaan nettomääräisesti 0,5 miljardilla eurolla.

Nettomääräisesti eniten kotitaloudet vähensivät sijoituksiaan talletuksissa. Vaikka kotitalouksien nettomääräiset sijoitukset rahoitusvaroihin kasvoivat, sijoitusten kokonaistaso kasvoi ennen kaikkea suurien hallussapitovoittojen vuoksi.

Vuoden 2022 neljännellä neljänneksellä sekä kotitalouksien käytettävissä oleva tulo että kulutusmenot kasvoivat edelliseen neljännekseen verrattuna. Koska kulutusmenot kasvoivat selvästi enemmän, säästö jäi negatiiviseksi ja säästämisaste pieneni edelliseen neljännekseen verrattuna. 

Tilastokeskuksen mukaan julkisyhteisöjen nettorahoitusvarat olivat 161 miljardia euroa vuoden 2022 neljännen neljänneksen lopussa. Julkisyhteisöjen nettorahoitusvarat kasvoivat yhteensä 2,3 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä.

Valtionhallinnon varallisuusasema vahvistui, koska sen rahoitusvarat kasvoivat enemmän kuin velat.

Valtionhallinnon nettorahoitusvarat kasvoivat edellisestä neljänneksestä 1,2 miljardia euroa. Sektorin rahoitusvarat kasvoivat kokonaisuudessaan 3,7 miljardia euroa ja velat yhteensä 2,5 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä. Näiden muutosten seurauksena valtiolla oli 69 miljardia euroa enemmän velkaa kuin varoja neljänneksen lopussa. Valtionhallinto lisäsi velkapapereita nettomääräisesti 6,2 miljardin euron edestä.

Paikallishallintosektorin nettorahoitusvarat pienenivät 1,8 miljardia euroa edellisestä neljänneksestä. Siten sektorin velat olivat 5,4 miljardia euroa saamisia suuremmat vuoden 2022 lopussa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös