Keskon tuloskehitys jäi jälkeen poikkeuksellisen vahvan vertailukauden tuloksesta. Rakentamisen ja talokaupan liikevoitto laski selvästi.
Keskon osake romahti perjantaina 9,3 prosenttia, kun kauppaketju julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa, jossa tulos jäi selvästi viime vuodesta.
Yhtiön liikevaihto oli ensimmäisellä neljänneksellä 2,8 miljardia euroa, kun vuotta aiemmin liikevaihtoa kertyi 2,7 miljardia euroa. Vertailukelpoinen osakekohtainen tulos laski 0,27 eurosta 0,22 euroon.
Keskon vertailukelpoinen liiketulos oli 126 miljoonaa euroa tammi-maaliskuussa, kun vuosi sitten vertailukaudella se oli 144 miljoonaa euroa. Tuloslasku ei tullut analyytikoille yllätyksenä, sillä konsensusodotus vastasi toteumaa eli oli 126 miljoonaa euroa.
Rakentamisen kannattavuus laski selvästi
Keskon pääjohtajan Mikko Helanderin mukaan Keskon päivittäistavarakaupan kannattavuus oli ensimmäisellä vuosineljänneksellä hyvä.
”Liikevaihto oli 1 495 miljoonaa euroa ja se kasvoi 8,2 prosenttia. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi 3,6 miljoonaa euroa 83,9 miljoonaan euroon. Tulos parani erityisesti foodservice-liiketoiminnan hyvän kehityksen ansiosta”, Helander toteaa.
Keskon tukkuliike Kespron liikevaihdon kasvu oli 28 prosenttia. Helanderin mukaan toimialan kannattavuus oli hyvällä tasolla.
”Ruoan hinnan kallistuminen näkyy asiakkaiden ostoskoreissa muun muassa omien merkkien ja kampanjatuotteiden suosion kasvuna.”
Rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevaihto laski 4,4 prosenttia vertailukelpoisesti ja oli 1,07 miljardia euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 32,6 miljoonaa euroa ja laski 29 miljoonaa euroa verrattuna erittäin poikkeukselliseen vertailukauteen.
”Keväällä 2022 asiakkaat hamstrasivat tuotteita Venäjän hyökkäyssodan aiheuttaman saatavuuteen liittyvän epävarmuuden ja nopeasti nousseiden hintojen takia. Rakentamisen ja talotekniikan kaupan tulos on kuitenkin moninkertaistunut vuodesta 2019, joka oli edellinen normaalivuosi ennen pandemiaa ja sotaa Ukrainassa. Talotekniikan kaupassa Onnisen myynti oli hyvällä tasolla. Erityisesti vihreään siirtymään ja energiatehokkuuden parantamiseen liittyvien tuotteiden kysyntä oli erittäin vahvaa”, pääjohtaja kertoo.
Helanderin mukaan Keskon rautakaupassa myynti laski etenkin kuluttaja-asiakaskaupassa, mutta myös yritysasiakaskaupassa kysyntä laski.
Autokaupassa Keskon myynti kasvoi kaikissa liiketoiminnoissa. Liikevaihto kasvoi 27 prosenttia uusien autojen saatavuuden parantuessa ja oli 265 miljoonaa euroa. Vertailukelpoinen liikevoitto oli 16,9 miljoonaa euroa ja kasvoi 7,0 miljoonaa euroa.
Tulosnäkymät ennallaan
Helanderin mukaan Keskon näkymät vuodelle 2023 ovat myönteiset. Uudistuminen ja strategian toteuttaminen ovat parantaneet kauppaketjun tuloksentekokykyä.
Yhtiö odottaa silti kuluvalle vuodelle viime vuotta heikompaa tuloskehitystä.
Kesko toistaa tulosohjeistuksen ja arvioimme vuonna 2023 vertailukelpoisen liikevoiton olevan haarukassa 680-800 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 815 miljoonaa euroa.
Tulosohjeistus perustuu arvioon suhteellisen lyhytaikaisesta taantumasta Keskon toimintamaissa. Keskeisiä näkymiin vaikuttavia epävarmuustekijöitä ovat inflaation ja korkotason kehitys sekä käynnissä oleva Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa.
Päivittäistavarakaupassa kuluttaja-asiakaskaupan Kesko arvioi pysyvän kokonaisuutena vakaana ja Foodservice-markkinan ennakoidaan kasvavan edelleen. Hintainflaatio tukee osaltaan myynnin euromääräistä kehitystä, mutta nostaa samalla kustannuksia. Liikevoiton yhtiö odottaa pysyvän edelleen hyvällä tasolla.
Rakentamisen markkinan Kesko ennakoi laskevan jonkin verran vuodesta 2022. Uudisrakentamisen arvioidaan laskevan, mutta korjausrakentamisen sekä vihreään siirtymään liittyvän rakentamisen arvioidaan jatkavan kasvua. Myös rakentamisen ja talotekniikan kaupassa liikevoiton Kesko ennakoi pysyvän edelleen hyvällä tasolla.
Autokaupassa kauppaketju ennakoi autojen saatavuuden paranevan, mutta kysyntä on pitkän aikavälin keskiarvoa matalammalla tasolla. Autokaupassa yhtiö ennakoi kannattavuuden pysyvän edelleen hyvällä tasolla.