Sijoitusuutiset

Pörssiyritysten vuosi on alkanut vahvasti

Pörssiyritysten vuosi 2023 on alkanut vahvasti. Ensimmäiseltä vuosineljännekseltä raportoitiin hyvä kannattavuus. Velkaantuneisuus on noussut vuoden takaisesta.

Tuloskausi alkaa olla loppusuoralla. Laskin yhteen noin sadan yrityksen ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdon, liikevoiton, oman pääoman ja korollisen nettovelan. Vertasin yhteenlaskettuja lukuja vastaaviin vuoden takaisiin lukuihin. Tämän ”pika-analyysin” perusteella pörssiyritysten yhteenlaskettu tuloslaskelma näyttää – taantumapuheista huolimatta – erittäin hyvältä. Pörssiyritysten yhteenlaskettu tase sensijaan on heikentynyt vuodentakaisesta.

Allaolevissa kuvissa oranssi pylväs on vuodentakainen arvo inflaatiokorjattuna (maaliskuun inflaatiolla 7.9%) kevään 2023 rahaksi, jolloin oranssi palkki on reaaliarvoisesti vertailukelpoinen oikean puoleisen (1q23) arvon kanssa.

Liikevaihto

Tarkasteltujen yritysten yhteenlasketussa liikevaihdossa oli vuodessa kasvua euromääräisenä noin 9%.

Reaalisesti näiden yritysten liikevaihto junnasi likimain paikallaan.

Liikevoitto

Liikevoitto kasvoi vuodessa euromääräisenä noin 42%.

Reaalisesti liikevoitto kasvoi noin 32%.

Oma pääoma

Oma pääoma kasvoi euromääräisenä ̃noin 3% ja supistui reaalisesti noin 5%.


Korollinen nettovelka

Korollinen nettovelka kasvoi vuodessa euromääräisenä peräti 31% ja reaalisesti noin 21%.

Joissain tapauksissa yksittäisen yrityksen osuus yllämainituissa vuosimuutoksissa oli ratkaiseva. Erityisesti Nordean osuus yhteenlasketussa liikevoitossa ja UPMn osuus yhteenlasketussa nettovelassa muodostivat merkittävän osan yhteenlasketusta vuosimuutoksesta.

Laskelmissa käytetyt luvut https://piksu.net/vuosi-alkanut-vahvasti/

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös