Kasvuosakkeet

Vaisalan vahvasti skaalautuva liiketoiminta tarjoaa tuottopotentiaalia

Vaisala panostaa kasvuun ja siksi tammi-maaliskuun tuloskehitys jäi odotuksista.

Mittauslaitevalmistaja Vaisala julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa viime perjantaina. Luvut olivat vahvoja. Yhtiön saadut tilaukset kasvoivat vertailukaudesta 11 prosenttia 132 miljoonaan euroon. Saatujen tilausten kasvu oli erittäin vahva meteorologiamarkkinalla, tieliikenne ja autoteollisuus -markkinalla sekä teollisten instrumenttien markkinalla.

Liikevaihto nousi ensimmäisellä vuosineljänneksellä puolestaan 132 miljoonaan euroon, kasvaen myös 11 prosenttia vertailukaudesta.

Liiketulos kuitenkin laski viime vuoden 17,5 miljoonasta eurosta 13,3 miljoonaan euroon. Osakekohtainen tulos oli 0,27 euroa, kun se vertailukaudella oli 0,38 euroa. Analyytikoiden konsensusodotus liiketulokselle oli 18 miljoonaa euroa.

Tuloskehitystä painoi alas Vaisalan etunoja kasvussa. Yhtiö mukaan panostukset myyntiin ja markkinointiin, tutkimukseen ja kehitykseen sekä IT-järjestelmien uusimiseen kasvattivat kiinteitä kuluja.

Yhtiön toimitusjohtaja Kai Öistämö kertoo, että meteorologiamarkkina oli tällä kertaa vahvin markkinasegmentti, ja sitä seurasivat teolliset instrumentit sekä tieliikenne ja autoteollisuus -markkina. Terveysteknologiamarkkinan saadut tilaukset sen sijaan laskivat jonkin verran edellisestä vuodesta kvartaalien välisen vaihtelun takia, vaikkakin markkinasegmentin kasvunäkymät ovat edelleen vahvat.

Strateginen kasvualue kasvoi yli neljänneksen

Sää- ja ympäristöliiketoiminta-alueen strateginen kasvualue jatkuva tilausmyynti kasvoi 27 prosenttia AerisWeather-yritysoston ja edellisen vuoden onnistuneen Vaisala Xweather -lanseerauksen seurauksena, toimitusjohtaja toteaa.

Xweather on Vaisalan syksyllä 2022 julkistama sääennuste- ja säähavainnointipalvelu, joka yhdistää älykkäitä antureita ja ohjelmistoja sekä hyödyntää viimeisimpiä tekoälyn ja koneoppimisen teknologioita. Xweather tarjoaa ennennäkemättömän määrän ympäristötietoa muun muassa teiden kunnosta, ilmanlaadusta, helleaalloista ja salamahavainnoista.

Xweatherin avulla voidaan ennakoida esimerkiksi ukkosen sytyttämiä maastopaloja ja huonon kelin aiheuttamia liikenneonnettomuuksia. Edistyksellisten koneoppimismallien ja älykkäiden antureiden ansiosta Xweather tarjoaa huipputarkkaa dataa ja ympäristötietoon perustuvaa päätöksenteon tukea.

Vaisalan Liiketoimintaympäristön epävarmuus on korkea. Yhtiö arvioi komponenttien saatavuuden normalisoituvan vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla.

Yhtiö uskoo koko vuoden myynnin ja tuloksen kasvuun. Vaisala arvioi edelleen vuoden 2023 liikevaihdon olevan 530–570 miljoonaa euroa ja liiketuloksen 70–85 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 514 miljoonaa euroa ja liiketulos 63 miljoonaa euroa.

XWeather tuo tulosta vasta tulevaisuudessa

Evlin analyytikko Arttu Heikura arvioi pankin aamukatsauksessa, että Vaisalan strateginen liiketoimintasegmentti, XWeather raportoi vahvan kaksinumeroisen kasvun ja sillä on merkittävä potentiaali parantaa Sää- ja ympäristö -liiketoiminnon kannattavuutta tulevaisuudessa sen vahvasti skaalautuvalla liiketoimintamallilla.

”Vaikutus näkyy kuitenkin liikevoitossa vasta vuosien päästä sillä arvioimme XWeather -liiketoiminnan olevan vielä kannattamatonta merkittävien kasvuinvestointien johdosta”, Heikura toteaa.

Vuosien 2022-2023 aikana Vaisala on merkittävästi investoinut sisäisiin kyvykkyyksiin sen liiketoimintansa tulevaisuuden kasvun säilyttämiseksi. Panostukset ovat olleet odotettua voimakkaampia.

”Nämä investoinnin ovat olleet mittakaavaltaan aiempia odotuksiamme suurempia, joka näkyy ennusteitamme alempina raportoituina kannattavuuksina. Uskomme, että valtaosa investoinneista on pysyväluonteisia, jonka myötä uskomme kasvun skaalautumisen näkyvän voimakkaammin vasta vuoden 2024 puolella”, Heikura toteaa.

Vaikka tammi-maaliskuun Vaisalan liikevoitto oli Evlin ennusteita pehmeämpi, odottaa Evli marginaalien parantuvan vuoden loppua kohden yhtiön toistaessa sen ohjeistuksensa.

Onko Vaisalan osake edullinen?

Heikuran mukaan Vaisalaa hinnoitellaan edelleen alle sen verrokkien.

”Kasvavien ja defensiivisten markkinoiden, teknologiajohtajuuden sekä mahdollisen tuloskasvun myötä yhtiötä tulisi näkemyksemme mukaan arvostaa ainakin linjassa sen verrokkiryhmän.”

Inderesin analyytikko Pauli Lohi ei sen sijaan pidä Vaisalan arvostusta edullisena.

”Nousujohteinen ja vakaa pitkän aikavälin tuloskehitys tukee yhtiön käypää arvostustasoa, mutta tulostaso ei kuitenkaan ole immuuni markkinan sykleille. EV/EBIT-luvut ovat 18x ja 16x vuosille 2023 ja 2024, joten arvostusta voi pitää kireähkönä, vaikka laadukkaita teknologiayhtiöitä sisältävää verrokkiryhmäämme hinnoitellaankin korkeammilla kertoimilla (mediaani 19-22x)”, Lohi toteaa.

Lohen mukaan vuosien 2024-2025 tuloskasvu painavat Vaisalan arvostuskertoimet jo edullisemmiksi, mutta Inderes ei pidä osakkeen riskin ja tuoton suhdetta toistaiseksi riittävänä positiivisen näkemyksen ottamiseksi.

Evli toistaa Vaisalan ostosuosituksen 44 euron tavoitehinnalla. Osake noteerataan tällä hetkellä Helsingin pörssissä 40 euron hintaan.

Inderesin suositus Vaisalan osakkeelle on vähennä ja osakkeen tavoitehinta on 41 euroa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös