Asunnot ja kiinteistöt

Ennuste: Asuntomarkkinoiden positiivinen käänne voi tulla jo syksyllä

Asuntomarkkinoiden alavire jatkuu, mutta käänne lähenee, ennustaa Danske Bank.

Asuntokauppa on kärsinyt koko alkuvuoden alavireestä. Kauppojen määrä oli alkuvuonna karkeasti kolmanneksen alle vuoden takaisen tason. Käytettyjen asuntojen hinnat laskivat huhtikuussa kuusi prosenttia vuodentakaiseen verrattuna.

Danske Bankin ennusteen mukaan kesä näyttää vielä hiljaiselta asuntomarkkinoilla, mutta koroissa ennustettu käänne alaspäin ja vahva työllisyystilanne voivat purkaa patoutunutta kysyntää jo tulevana syksynä.

Danske Bankin mukaan voimistuva talouskasvu ja vähäisempi uudiskohteiden tarjonta voivat piristää markkinaa melko nopeasti vuonna 2024.

Tänä vuonna pankki ennustaa asuntojen hintojen halpenevan 5,5 prosenttia, mutta tästä laskusta suurin osa on jo nähty. Ensi vuonna pankki ennustaa hintojen nousevan 4,0 prosenttia.

”Korkotason nousu painaa edelleen markkinaa, ja kuluttajien asunnonostoaikeet ovat poikkeuksellisen matalat. Siksi odotamme käytettyjen asuntojen hintojen laskevan edelleen hieman. Hyvä työllisyystilanne tukee asuntomarkkinan vakautta” sanoo Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kuoppamäen mukaan pakkomyyntien määrä ei näyttäisi kasvavan merkittävästi, joten suuremmat muutokset hintatasossa näyttävät epätodennäköisiltä.

Asuntorakentaminen selvään laskuun

Rakennusteollisuus RT:n toukokuun lopussa jäsenyrityksilleen tekemä asuntotuotantokysely osoittaa, että kolme neljästä tälle vuodelle arvioidusta asuntoaloituksesta on kaavailtu syksyksi, mutta ne ovat vielä täysin toiveiden varassa.

Asuntorakentajien arviot tämän vuoden asuntoaloituksistaan ovat pudonneet alle puoleen tammikuussa tehtyyn kyselyyn nähden. Omistusasunnoissa pudotus on suhteellisesti vielä suurempi kuin vapaarahoitteisissa vuokra-asunnoissa.

Asuntosijoittajille markkina on Danske Bankin mukaan muuttunut huomattavasti.

Uudistuotantoa valmistuu paljon, ja vuokra-asuntojen tarjonta kasvaa. Korkojen nousu nostaa myös asuntosijoittamisen tuottovaadetta, ja vastikkeiden nousu heikentää kannattavuutta. Suurimpia riskejä ottaneiden sijoittajien täytyy realisoida sijoituksiaan.

Uusien asuntojen kauppa on käynyt erittäin tahmeasti. Uudiskohteissa myyntihinnat on saatettu pitää nimellisesti ennallaan, mutta kauppaa on vauhditettu tarjoamalla alennuksena esimerkiksi vuoden maksuttomat vastikkeet.

”Vaisu kysyntä, kohonneet rakennuskustannukset ja korkojen nousu sysäävät asuntorakentamisen selvään alamäkeen loppuvuonna. Myymättömien uusien asuntojen varanto nousee tilapäisesti, ja rakennusyhtiöt pyrkivät selviytymään minimitappioin hiljaisen ajanjakson yli. Patoutuneen kysynnän purkautuminen kääntää uudistuotannon vähitellen nousuun myöhemmin ensi vuonna”, sanoo Kuoppamäki.

Asuntokauppa elpyy ensi vuonna nopeasti

Asuntovelallisten katse on ollut koko kuluvan vuoden kiinnittynyt korkoihin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Euroopan keskuspankki voisi laskea ohjauskorkoa vuoden päästä kesällä.

Toistaiseksi EKP:n johto puhuu kireän rahapolitiikan tarpeesta, mutta inflaation laskiessa äänensävy muuttuu. Tulevana syksynä markkinoita voidaan vähitellen valmistella korkojen laskun mahdollisuuteen.

Euriborit voivat rahapolitiikan muutosta ennakoidessaan laskea jo 2023 loppupuolella, Danske Bank ennustaa. Korkojen lasku helpottaisi velallisten tilannetta ja tukisi asuntomarkkinaa 2024.

”Asuntovelallisen tunnelin päässä näyttäisi jo pilkottavan etäisiä valonpilkahduksia. Tänä vuonna viitekoron tarkistukset kuitenkin vielä nostavat monien suomalaisten korkotaakkaa merkittävästi. Samalla asuntolainojen verovähennysoikeus on poistettu kokonaan, joten korkojen nousu puraisee tänä kesänä täydellä voimalla”, toteaa Kuoppamäki.

Kommentoi
Ylös
>