Yritysuutiset

Fortum hakee Venäjän valtiolta miljardien eurojen vahingonkorvauksia

Fortum on lähet­tänyt Venäjän valtiolle tiedok­siannon kansain­vä­listen inves­toin­ti­suo­ja­so­pi­musten rikko­muk­sista.

Suojellakseen oikeudellista asemaansa ja osakkeenomistajan oikeuksiaan Fortum on lähettänyt Venäjän valtiolle tiedoksiannon, jonka mukaan Fortum katsoo, että Venäjä on rikkonut asiaan soveltuvia Alankomaiden ja Venäjän sekä Ruotsin ja Venäjän välisten investointisuojasopimusten velvoitteita.

Tiedoksiannot ovat osa ensimmäistä vaihetta välimiesmenettelyissä, joiden käsittelyn arvioidaan alkavan vuoden 2023 lopussa.

Fortum tulee menettelyissä vaatimaan vahingonkorvauksia, jotka vastaavat arvoltaan Fortumin venäläisen tytäryhtiön PAO Fortumin osakkeiden ja Fortumin Venäjälle tekemien investointien arvoa ja jotka nousevat määrältään useaan miljardiin euroon.

Menettelyn taustalla ovat Venäjän vihamieliset toimet, jotka kulminoituivat Venäjän presidentin 25. huhtikuuta antamaan asetukseen. Asetuksen perusteella Venäjän viranomaiset estävät Fortumia käyttämästä sille kuuluvia osakkeenomistajan oikeuksia, ottivat haltuunsa PAO Fortumin ja erottivat PAO Fortumin toimitusjohtajan.

Kuten Fortum kertoi vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen tulosjulkistuksen yhteydessä toukokuussa, Venäjä-segmentin konsolidointi päättyy Fortumin menetettyä Venäjän toimintojensa määräysvallan. Venäjän toiminnat raportoidaan jatkossa lopetettuna toimintona vuoden 2023 toisella neljänneksellä.

Fortum suojaa investointejaan ja oikeuksiaan kaikin tarvittavin toimin myös jatkossa.

Energiayhtiön alkuvuosi on alkanut aiempaa valoisammissa merkeissä. Yhtiön liikevaihto kasvoi tammi-maaliskuussa 2,55 miljardiin euroon viime vuoden 2,2 miljardista eurosta. Yhtiön vertailukelpoinen käyttökate nousi 891 miljoonaan euroon edellisvuoden 527 miljoonasta eurosta. Vertailukelpoinen liikevoitto lähes kaksinkertaistui viime vuoden 388 miljoonasta eurosta 784 miljoonaan euroon.

Tulosparannuksen taustalla oli ennen kaikkea korkeampi saavutettu sähkönhinta Generation-segmentissä, mutta hyvää tuloskehitystä vaimensi hieman Consumer Solutions -segmentin heikompi tulos.

Lisäksi yhtiö kertoi toukokuussa palanneensa velkakirjamarkkinoille ja laskeneensa onnistuneesti liikkeelle nimellisarvoltaan 1,15 miljardin euron viiden ja kymmenen vuoden joukkovelkakirjalaina

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös