Yritysuutiset

Rapala odottaa myynnin laskua ja laskee tulosnäkymiään

Rapalan tulosvaroitus sai osakkeen 5,7 prosentin laskuun.

Kalastustarvikeyhtiö Rapala antoi perjantaina negatiivisen tulosvaroituksen ja päivittää vuoden 2023 näkymiään. Yhtiö odottaa koko vuoden vertailukelpoisen liikevoiton jäävän merkittävästi alle edellisvuoden tason.

Yhtiön mukaan kannattavuuden merkittävä lasku edellisvuodesta johtuu pitkittyneestä jälleenmyyjien ja tukkukaupan varastojen purkamisesta. Tämä on seurausta toimitusketjun pullonkauloista sekä kuluttajakäyttäytymisen muutoksesta, minkä vuoksi myynti laskee merkittävillä markkinoilla.

Myös tulevan talvikauden ennakkomyynti on myös jäänyt alle odotusten.

Konserni on aloittanut säästöohjelman vähentääkseen liikevaihdon laskun negatiivista vaikutusta. Muiden säästöohjelmaan kuuluvien toimenpiteiden ohella Helsingin pääkonttorin uudelleenjärjestely saatettiin päätökseen kesäkuussa.

Aiemmin helmikuussa Rapala oli odottanut koko vuoden 2023 vertailukelpoisen liikevoiton laskevan vuodesta 2022.

Jo viime vuonna Rapalan markkinaolosuhteet heikkenivät edellisvuoteen nähden johtuen Ukrainan sodasta, kylmästä ja myöhäisestä keväästä pohjoisella pallonpuoliskolla ja pandemian jälkeisestä jyrkästä markkinan normalisoitumisesta. Kuluttajakysyntä siirtyi ulkoilma-aktiviteeteista palvelusektorille, mikä vaikutti jälleenmyyjien kysyntään. Tämä, yhdistettynä alkuvuoden pitkistä toimitusajoista johtuvaan varastojen paisumiseen, aiheutti niin jakelijoiden kuin jälleenmyyjien varastojen purkamista.

Lisäksi korkea inflaatio ja polttoaineen hinta vaikutti kuluttajien harkinnanvaraiseen kulutukseen konsernin avainmarkkinoilla.

Rapalan haasteet näkyivät jo vuoden 2022 tulosraportilla.

Konsernin koko vuoden liikevaihto oli 7,0 prosenttia alle poikkeuksellisen edellisvuoden tason raportoiduin valuuttakurssein mitattuna. Valuuttakurssien muutoksella oli merkittävä positiivinen vaikutus liikevaihtoon, ja vertailukelpoisin valuuttakurssein liikevaihto laski orgaanisesti 13 prosenttia vertailukaudesta.

Hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Louis d’Alançon kertoi tilinpäätöksen yhteydessä, että markkinaolosuhteiden odotetaan säilyvän haastavina vielä vuonna 2023, mikä johtuu korkeista jälleenmyyjien varastotasoista ja odotettua heikommasta talvituotteiden jälleenmyynnistä niin Pohjois-Amerikassa kuin Pohjoismaissa tämän kauden huonojen talviolosuhteiden vuoksi.

”Lisäksi globaali makroekonominen tilanne vaikuttaa niin jälleenmyyjien kuin kuluttajienkin ostokäyttäytymiseen”, toimitusjohtaja kertoi.

Heinä-joulukuussa Rapalan liikevaihto oli 126 miljoonaa euroa, mikä oli 6,0 prosenttia edellistä vuotta matalampi. Vertailukelpoisten valuuttakurssien mukainen liikevaihto oli 13 prosenttia edellistä vuotta matalampi. Vertailukelpoinen liikevoitto oli negatiivinen -0,2 miljoonaa euroa kun se vuotta aiemmin oli plussalla 6,2 miljoonaa euroa.

Rapalan vaikeudet ovat olleet hyvin sijoittajien tiedossa. Yhtiön osake on sukeltanut vuoden aikana jo 44 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös