Yritysuutiset

Stora Enso julkisti odotettuakin tylymmän tulosraportin – viimeinen rivi miinukselle

Odotukset metsäyhtiön tuloskehityksestä eivät olleet korkealla. Silti tulosromahdus oli selvästi odotuksia syvempi.

Stora Enson toimitusjohtaja kertoo Annica Bresky. Kuvaaja: Tomi Parkkonen.

Metsäyhtiön liikevaihto laski huhti-kesäkuussa yli viidenneksen eli peräti 22 prosenttia vertailukaudesta ja oli 2,37 miljardia euroa.

Tuloskehitys oli vielä huomattavasti synkempää. Operatiivinen liiketulos pieneni 93 prosenttia ja oli 37 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 505 miljoonaa euroa. Osakekohtainen tulos painui toisella vuosineljänneksellä miinukselle -0,29 euroa, kun vuotta aiemmin se oli ollut plussalla 0,38 euroa.

Tulosromahdus yllätti analyytikot, sillä konsensusodotus huhti-kesäkuun liiketulokselle oli 126 miljoonaa euroa.

Stora Enso toistaa tulosohjeistuksensa, jonka mukaan vuoden 2023 operatiivinen liiketulos on merkittävästi pienempi kuin vuoden 2022 operatiivinen liiketulos, jolloin se oli 1,9 miljardia euroa.

Kolhot tulosluvut olivat yllätys myös markkinoille. Metsäyhtiön osake lähti heti perjantaiaamuna lähes kuuden prosentin laskuun.

Lähiajan näkymät ovat heikot

Yhtiön mukaan vuoden 2023 markkinanäkymät ovat edelleen epävarmat lyhyen aikavälin huonon näkyvyyden, edelleen korkean inflaation, korkeampien korkojen ja alhaisen kuluttajaluottamuksen myötä. Kolmannen vuosineljänneksen Stora Enso odottaa olevan edelleen haastava useiden segmenttien heikentyneiden markkinaolosuhteiden vuoksi.

Stora Enson toimitusjohtaja Annica Bresky kertoo, että markkinoiden heikko kysyntä hiipui entisestään toisella neljänneksellä.

”Inflaatiolla ja kuluttajien elinkustannuskriisillä, rakentamisen supistumisella ja varastojaan edelleen purkavilla asiakkailla on suora vaikutus liiketoiminta-alueisiimme”, toimitusjohtaja toteaa.

Breskyn mukaan Stora Enso ei näe markkinoilla merkkejä kysynnän paranemisesta.

”Odotamme, että varastojen purku jatkuu useimmissa segmenteissämme myös vuoden 2023 toisella puoliskolla.”

Heikko taloudellinen tulos vaikeassa markkinatilanteessa

Breskyn mukaan kysyntä jatkoi heikkenemistään kaikissa liiketoiminnoissamme paitsi Packaging Solutions- ja Forest-divisioonissa.

”Varastojen purku toimitusketjussa ja heikentyvä kysyntä vaikuttavat edelleen suurimpien divisiooniemme – Packaging Materialsin, Biomaterialsin ja Wood Productsin – liiketoimintaan yhdessä korkeista tuotantokustannuksista johtuvien katepaineiden kanssa”, toimitusjohtaja kertoo.

Osa raaka-ainekustannuksista on jo saavuttanut huippunsa, mutta useimpien raaka-aineiden, kuten puun ja kemikaalien, hinnat olivat yhä korkealla aiempaan tasoon nähden. Erityisesti Stora Enson Biomaterials-divisioonassa ei ole ennen nähty yhtä nopeaa laskua sellun maailmanmarkkinahinnoissa, Bresky kertoo.

”Markkinoille on tulossa merkittävä määrä uutta kapasiteettia tilanteessa, jossa kysyntä on heikkoa ja markkinasellun varastot maailmanlaajuisesti ovat hyvin korkealla tasolla.”

Edessä monenlaisia uudelleenjärjestelyjä

Breskyn mukaan Stora Enson on sopeuduttava tähän epävakaaseen markkinatilanteeseen.

”Keskitymme edelleen seikkoihin, joihin voimme vaikuttaa ja joita voimme hallita: investointeihin ja uudelleenjärjestelyihin, jotka parantavat liiketoimintamme kannattavuutta, kustannuskilpailukykyymme, omaisuuseriemme ja kustannustemme hallintaan sekä tuotantomme supistamiseen, jolla pyrimme hallitsemaan niin omia kuin asiakkaidemme varastoja.”

Katteiden ja rahavirran turvaamiseksi konsernissa tehdään parhaillaan uudelleenjärjestelyjä muun muassa tuotantolaitoksia ja -linjoja sulkemalla tai myymällä ja siirtymällä hajautetumpaan toimintamalliin, jossa divisioonille annetaan enemmän itsenäistä päätäntävaltaa, sekä konsernitoimintoja tehostamalla. 

Näiden toimenpiteiden yhtiö odottaa parantavan kilpailukykyä, alentavan kustannuksia ja tukevan pääoman kohdistamista strategisiin kasvumarkkinoihin.

Breskyn mukaan lyhyen aikavälin tavoitteita ovat myös strategisten investointihankkeiden loppuun saattaminen ja kannattavuutemme parantaminen.

Näitä hankkeita ovat kustannustehokkuudeltaan johtava kuluttajapakkauskartonkilinja Oulussa, De Jong Packaging Groupin integrointi yritysoston jälkeen (mukaan lukien Euroopan suurimpiin kuuluvan ja moderneimman aaltopahvipakkauksia valmistavan tehtaan ylösajo Alankomaissa) sekä innovatiivisen akkujen anodimateriaalin Lignoden kehitys ja kaupallistaminen.

Konserni odottaa saavansa suurimman osan toimenpiteistä päätökseen vuoden 2023 toisen puoliskon aikana niin, että ne tukisivat vuoden 2024 taloudellista tulosta.

Toimenpiteiden ansiosta Stora Enso aikoo olla taloudellisesti, toiminnallisesti ja strategisesti valmiimpi hallitsemaan markkinoiden vaihtelujen vaikutuksia samanaikaisesti, kun se investoi kasvuun uusiutuvissa pakkauksissa, kestävissä rakennusratkaisuissa ja biomateriaali-innovaatioissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös