Asunnot ja kiinteistöt

Ekonomisti: Korkojen ja kustannusten nousu painaa omakotitalojen hintoja

Omakotitalojen hinnat ovat tippuneet rajusti erityisesti Itä-Suomessa.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 toisella neljänneksellä vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 9,2 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna, mutta nousivat 0,6 prosenttia edelliseen neljännekseen verrattuna.

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat erityisesti 60 000–100 000 asukkaan kunnissa ja Itä-Suomessa. Kuudessa suurimmassa kaupungissa hinnat laskivat vähemmän.

Sen sijaan uusien omakotitalojen hinnat nousivat 4,5 prosenttia viime vuodesta. Talopakettien eli omajohteisten elementeistä rakennettujen omakotitalojen hinnat nousivat vuoden 2023 toisella neljänneksellä 4,0 prosenttia.

Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin huhti-kesäkuussa 2023 lähes neljännes vähemmän eli noin 24 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin vastaavana ajankohtana. Vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin 20 000–59 999 asukkaan kunnissa lähes neljännes vähemmän eli noin 32 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aikaisemmin.

Omakotitalojen tonttikauppoja tehtiin 34 prosenttia vähemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna.

Omakotitalojen hinnat notkahtaneet kerrostaloasuntoja enemmän

”Omakotitalojen hinnat ovat laskeneet nyt vuoden ajan, mutta vuoden sisäinen hintalasku pysähtyi huomionarvoisesti huhti–kesäkuussa. Yli yhdeksän prosentin lasku vuoden takaa on kuitenkin voimakkaampi kuin kerros- ja rivitaloasunnoissa toistaiseksi nähty yli seitsemän prosentin notkahdus”, analysoi tuoreita asuntolukuja Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

Keskisen mukaan kohonneet korot ja kustannukset ovat lisänneet myynnissä olevien omakotitalojen tarjontaa ja vähentäneet samalla niiden kysyntää.

Erityisesti asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor on noussut tasaisesti viime kuukausina. Kyseinen korko on nyt jo 4,05 prosenttia, kun se esimerkiksi vuosi sitten oli vain 1,5 prosenttia.

Omakotitalojen myyntiajat ovat nyt yli kuukauden pidemmät kuin vuosi sitten. Keskisen mukaan sekä Tilastokeskuksen että Maanmittauslaitoksen tietojen perusteella omakotitalojen kauppa kävi noin neljänneksen vaisummin kuin vuotta aiemmin.

Omakotitalojen hinnanlasku on laaja-alaista, ekonomisti kertoo.

”Kun osakeasuntojen osalta hintojen lasku on ollut voimakkainta kasvukeskusten pienissä kerrostaloasunnoissa, ovat omakotitalojen hinnat laskeneet kauttaaltaan osakeasuntoja enemmän. Myös aiemmin pintansa yllättävän hyvin pitäneiden pääkaupunkiseudun omakotitalojen hinnat taittuivat lopulta keväällä 11,1 prosentin laskuun.”

Kuudessa suurimmassa kaupungissa omakotitalojen hinnat hiipuivat huhti–kesäkuussa 8,7 prosenttia vuoden takaisesta, kun niiden ulkopuolella hinnat laskivat vastaavasti 9,3 prosenttia.

Korkojen ja muiden asumiskustannusten nousu rokottaa omakotitaloasujaa

Omakotitalojen hinnanlasku on Keskisen mukaan seurausta kysynnän hiipumisesta.

”Vaikka laskua edellisestä neljänneksestä ei enää nähty, on Itä-Suomen 16,4 prosentin romahdus huomionarvoinen, etenkin kun toteutumatta jäävät kaupat eivät näy suoraan hintatilastoissa. Kun kerrostaloasuntojen hinnoissa näkyy sijoittajien väistyminen ja runsas uudistuotanto, kertovat kiinteistöjen hinnat pääasiassa niihin kohdistuvan kysynnän muutoksista”, hän toteaa.

Keskisen mukaan korkojen ja elinkustannusten nousu näkyy yhä asuntojen hinnoissa, mutta ei kovinkaan suoraan väestökehityksessä, joka on säilynyt vahvana etenkin suurimmissa yliopistokaupungeissa.

Asumismenot kasvavat tänä vuonna tuntuvasti, selviää Kiinteistöliiton ja Omakotiliiton Pellervon Taloustutkimus PTT:ltä tilaamasta selvityksestä.

Asumismenojen kasvua ajaa erityisesti korkojen voimakas nousu. Myös muihin asumismenoihin kohdistuu merkittäviä nousupaineita. Energiamenojen muutokset vaihtelevat suuresti riippuen kotitaloudesta.

Selvityksen mukaan sähkölämmitteisessä omakotitalossa asuvan lapsiperheen asumismenot kasvavat 16 prosenttia vuonna 2023. Toisaalta velattomassa öljylämmitteisessä omakotitalossa asumismenot laskevat viisi prosenttia.

”Pörssisähkön ja lämmitysöljyn hinta on tänä vuonna alemmalla tasolla kuin viime vuonna. Kuitenkin sähkön hinnan muutokset kotitalouksille voivat olla hyvinkin eri suuruiset. Toisilla energiamenot voivat laskea ja toisilla nousta”, sanoo PTT:n ekonomisti Veera Holappa.

Uuden hallituksen ohjelmassa kiinteistöveroon kohdistuvat muutokset lisäävät asumisen kustannuspainetta lähivuosina.

Kommentoi
Ylös
>