Talouden trendit

Konkurssit jyrkässä nousussa – lukemat jo lähes finanssikriisin tasolla

Konkurssit lisääntyvät nyt pelottavan jyrkällä kulmakertoimella.

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen mukaan elokuussa 2023 pantiin vireille 283 konkurssia, mikä on 56 konkurssia enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin. Henkilötyövuosien määrä konkurssiin haetuissa yrityksissä oli kaikkiaan 1 279, mikä on 577 henkilötyövuotta enemmän kuin vuoden 2022 elokuussa.

Konkurssien määrä on korkeampi kuin kertaakaan kymmeneen vuoteen.

⁠Tarkasteltaessa vireille pantuja konkursseja viimeisen 12 kuukauden ajalta, konkurssien määrä on kasvanut 22 prosenttia edellisestä 12 kuukauden ajanjaksosta. Viimeisen 12 kuukauden aikana on vireille pantu jo reilusti yli 3000 konkurssia.

Lukema alkaa hätyytellä jo vuoden 2009 finanssikriisin lukemia, jolloin konkursseja raportoitiin yli 3200 kappaletta.

Elokuussa 77 rakentamisen alan yritystä haettiin konkurssiin ja näissä konkurssiuhan alla oli 400 henkilötyövuotta. Teollisuuden alan yrityksiä oli vastaavasti 25 kappaletta ja henkilötyövuosia 346.

Eniten konkurssiin haettuja yrityksiä oli muiden palveluiden toimialalla, eli 79 yritystä, joissa 228 henkilötyövuotta. Muiden palveluiden päätoimiala käsittää muun muassa informaatio- ja viestintäpalvelut, rahoitus- ja vakuutustoiminnan, kiinteistöalan toiminnan, ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan, hallinto- ja tukipalvelut, koulutuspalvelut, terveys- ja sosiaalipalvelut sekä taide-, viihde- ja virkistystoiminnan.

Suomen Yrittäjien pääekonomisti Juhana Brotherus näkee konkurssien kovan kasvun taustalla kolme syytä.

”Korkeammat korot, kohonneet kustannukset ja kitulias kasvu. Alkuvuoden korkeita lukuja selitti vielä neljäs ’k’ eli korona-ajan tuet ja poikkeustoimet, jolloin konkursseja tapahtui epätavallisen vähän”, Brotherus kertoo.

Konkurssien määrä pysyy koholla loppuvuoden ajan, kunnes taloussuhdanne ja korkokehitys kääntyvät tämän hetken odotusten mukaan ensi vuoden aikana, Brotherus ennakoi. Hänen arvionsa mukaan tänä vuonna tullaan päätymään lähelle finanssikriisin lukemia.

Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Jouko Kangasniemi osoittaa X:ssä (entinen Twitter), etteivät tämän hetken konkurssilukemat yllä kuitenkaan lähimaillekaan 90-luvun suuren laman kauhulukemiin.

1 kommentti

1 kommentti

  1. Antero

    23.9.2023 at 15:23

    20-30 konkurssia joka päivä. Kokoomus hallitus ei välitä, kuten se ei välittänyt 90 luvun lamassa. Yel uudistus tuleee viemään suuren osa pienyrittäjistä konkurssiin tai pakkolopetukseen.

    Kokoomuksen vasemmistolaisuus tulee tässä ilmi, sosialistinen pankkijärjestelmämme sijoittajien ja pankkien etu mielessä, yrittäjät ja työpaikat eivät Kokoomusta kiinnosta, aivan kuin toisto 90 luvun lamasta, silloinkin Kokoomus oli kuin norsu posliinikaupassa…

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös