Indikaattorit

Teollisuuden tilaukset jatkavat jyrkkää alaspäin rymistelyä

Teollisuuden tilauskirjat ohenevat edelleen huolestuttavan nopeasti.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 syyskuussa peräti 21,1 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin, kertoo Tilastokeskus. Tammi-syyskuun aikana tilaukset vähenivät 11,0 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilaukset ovat vähentyneet nyt yhtäjaksoisesti kahdeksan kuukautta. Tilausten lasku oli syyskuussa suurin piirtein yhtä jyrkkää kuin elokuussakin.

Tilastokeskuksen mukaan viime kuukausien laskeva kehitys teollisuuden uusissa tilauksissa jatkui syyskuussa kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Yritysten saamat uudet tilaukset vähenivät eniten kemianteollisuudessa, jossa uusien tilausten arvo oli 34,6 prosenttia pienempi kuin vuotta aiemmin. Metalliteollisuudessa tilaukset vähenivät 19,1 prosenttia ja paperin sekä paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 16,7 prosenttia vuodentakaisesta.

Tilastokeskus muistuttaa aina näistä lukemista, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) ekonomisti Jouko Kangasniemi toteaa X:ssä, että EK:n suhdannetiedusteluissa teollisuuden tilaustilannearviot ovat laskeneet selvästi normaalia matalammalle tasolle.

Kangasniemen jakama kuvaaja osoittaa, että teollisuuden tilauskanta on nyt yli neljänneksen normaalitasoa alhaisempi.

”Teollisuuden tilaukset ja tuotanto laskivat vuodentakaisesta syyskuussa, mutta syyskuun tilaukset olivat jopa hiukan elokuuta parempia. Heikkoa ja todennäköisesti heikkenevää, mutta ei mitään dramaattista”, toteaa puolestaan Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki.

Kylmääviä suhdannetilastoja teollisuuden ja yksityisen sektorin näkymistä on tullut esiin laajemminkin.

Elinkeinoelän keskusliiton (EK) tuoreen lokakuun suhdannebarometrin perusteella suomalaisyritysten arviot suhdannetilanteesta ovat jatkaneet laskuaan kesästä. Yritysten suhdannetilannearviot ovat nyt yhtä alhaalla kuin koronakriisissä keväällä 2020.

Myös yritysten suhdanneodotukset ovat jatkaneet laskuaan. Palvelualat ovat kannatelleet taloutta viime kuukausien aikana, kun taas rakentamisessa ja teollisuudessa laskusuhdanne on ollut jo pidemmän aikaa nähtävissä

”Talouden kehityskulku on uusimpien tulosten pohjalta samanlainen kuin aiemmin. Suhdanne kulkee kohti taantumaa rakentaminen ja teollisuus edellä. Palvelut ovat vielä pitäneet pintansa, mutta odotukset ovat sielläkin heikentymässä”, sanoo EK:n johtaja Sami Pakarinen.

Pakarisen mukaan talvesta tulee monelle yritykselle vaikea ja konkurssien sekä muutosneuvotteluiden määrä pysynee korkealla tasolla tulevinakin kuukausina

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös