Kasvuosakkeet

Tokmannin tulos ei kelvannut markkinoille

Kilpailijat ovat kiusanneet Tokmannia kampanjoillaan, arvioi analyytikko.

Vaikka Tokmannin liikevaihto kasvoi kolmannella neljänneksellä 23,6 prosenttia vertailukaudesta 364 miljoonaan euroon, oli tulosraportti sijoittajille pettymys. Analyytikoiden konsensusodotus liikevaihdolle oli 374 miljoonaa euroa.

Osake laski perjantaina 6,4 prosenttia.

Liikevaihdon kasvu selittyi yrityskaupalla. Tokmanni osti viime elokuussa ruotsalaisen Dollarstone-kauppaketjun 170 miljoonalla eurolla. Vuonna 1994 perustettu Dollarstore on yksi suurimpia halpakauppoja Ruotsissa ja sillä on 130 myymälää Ruotsissa ja kaksi myymälää Tanskassa.

Ilman yrityskauppaa Tokmannin tilanne näyttää toisenlaiselta, sillä vertailukelpoisten myymälöiden liikevaihto kasvoi vain 0,3 prosenttia.

Tokmannin ja Dollarstonen liikevaihdon kehitys neljännesvuosittain. Kuva: Tokmanni Oyj.

Vertailukelpoinen liikevoitto nousi viime vuoden 23,5 miljoonasta eurosta 26,4 miljoonaan euroon. Analyytikoiden konsensusennuste oli 27,7 miljoonaa euroa, joten tuloskehitys jäi odotuksista selvästi.

Yhtiö ei tehnyt muutoksia näkymiinsä. Vuonna 2023 Tokmanni ennustaa edelleen liikevaihdon olevan 1 370-1 440 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisen liikevoiton ennuste on 90-110 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 1168 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 86 miljoonaa euroa.

Tokmannin liikevaihdon kehitys Suomessa oli odotuksia heikompaa.

Kolmannella neljänneksellä Tokmannin vertailukelpoinen liikevaihto laski Suomessa 1,0 prosenttia. Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen toteaa, että elokuu-syyskuussa Dollarstore saavutti kaikkien aikojen parhaimman myyntinsä, kun liikevaihto kasvoi 12,1 prosenttia paikallisissa valuutoissa.

”Dollarstoren myyntiä tuki halpakauppaketjun erinomainen hintamielikuva Ruotsissa. Dollarstoren parhaiten myyneitä tuotekategorioita olivat siivous ja juhlat. Juhlasesongin myyntiä tuki erittäin hyvin alkanut halloween-tuotteiden myynti”, Rautiainen kertoi.

Inderesin analyytikko Arttu Heikura arvioi, että liikevaihdon ennustealitus syntyi Tokmannin Suomen alhaisempien lukujen myötä, kun taas Dollarstoren luvut osuivat lähes täsmälleen ennusteisiin.

”Markkinaympäristöä on leimannut kuluttajien alhainen ostovoima ja kilpailijoiden toteuttamat kampanjat, joilla arvioimme olevan vaikutuksensa Tokmannin Q3 suoritukseen”, Heikura toteaa.

Heikuran mukaan Kauppaketjun kulurakenteessa kiinteät kulut nousivat merkittävästi yritysoston myötä sekä absoluuttisesti mutta myös suhteellisesti, kun niiden osuus liikevaihdosta nousi viime vuoden 20,4 prosentista 21,2 prosenttiin. Lisäksi kiinteitä kuluja nostivat kohonneet kiinteistökustannukset.

Dollarstore-transaktio rahoitettiin velkarahalla, mikä näkyi jo kolmoskvartaalilla konsernin nousseissa nettorahoituskuluissa, analyytikko huomauttaa.

Inderesin tavoitehinta Tokmannin osakkeille on 14,5 euroa ja suositus on osta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös