Asunnot ja kiinteistöt

Asuntomarkkinoilla viimein valonpilkahdus: Asuntojen hintasyöksy pysähtynyt, kauppamäärät kasvuun

Asuntomarkkinoilla näkyy selviä virkoamisen merkkejä. Tähän on useita syitä.

Kuva: Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat marraskuussa koko maassa 3,9 prosenttia edellisestä vuodesta, mutta nousivat 1,4 prosenttia edellisestä kuukaudesta.

Vanhojen osakeasuntojen hinnat laskivat kuudessa suurimmassa kaupungissa 5,1 prosenttia verrattuna vuotta aiempaan. Suurten kaupunkien ulkopuolella hinnat laskivat 1,6 prosenttia. Lokakuuhun verrattuna vanhojen osakeasuntojen hinnat kääntyivät nousuun kaikissa suurissa kaupungeissa.

Suurista kaupungeista hinnat laskivat edellisvuodesta eniten Vantaalla, 7,9 prosenttia ja Helsingissä, 6,0 prosenttia. Tampereella hinnat laskivat 2,0 prosenttia.

Kerrostaloasuntojen hinnat laskivat koko maassa 3,8 prosenttia ja rivitaloasuntojen hinnat 4,3 prosenttia verrattuna vuoden takaiseen.

Asuntokaupat reippaassa nousussa

Valoa tunnelissa näyttää myös tieto asuntokauppojen määristä.

Kiinteistönvälittäjien kautta tehtiin marraskuussa 15 prosenttia enemmän vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen kauppoja kuin vuotta aikaisemmin. Kauppamäärät kääntyivät nousuun ensi kertaa sitten tammikuun 2022.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry (SKVL) teki ylimääräisen markkinakyselyn joulukuun alussa. Loka-marraskuun vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat selvästi nousseet nyt verrattuna edellisiin kuukausiin ja myös viime vuoden loka-marraskuun lukuja korkeammalle.

Erityisesti Helsinki, Vantaa ja Espoo ovat olleet vahvassa, jopa noin 20 prosentin nousussa osakekauppojen osalta. Myös omakotitalokauppa käy vuodenaikaan nähden hyvin.

Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki kommentoi marraskuun asuntotilastoja X:ssä.

”Asuntokauppa vilkastui marraskuussa ja hinnatkin nousivat. Ensiasunnonostajat etenkin liikkeellä. Markkinat ovat edelleen kaukana normaalista ja kuluttajien ostoaikeet matalalla, mutta korkojen laskiessa merkittävä vastatuuli laantuu”, Kuoppamäki tviittaa.

Useita syitä asuntomarkkinoiden vilkastumiseen

Yleisesti asuntolainojen viitekorkona käytetty 12 kuukauden euribor-korko on laskenut 3,55 prosenttiin, kun se vielä lokakuun alussa oli yli 4,2 prosenttia.

Kuoppamäen mukaan ensiasunnonostajien vapautus varainsiirtoverosta poistuu vuodenvaihteessa, mikä vilkastuttaa asuntokauppaa loppuvuonna 2023.

”Olosuhteet asuntokaupan vilkastumiselle paranevat keväällä 2024, jolloin asuntolainojen viitekorkojen ennustetaan laskevan ja varainsiirtovero on uudella, alemmalla tasolla. Asuntokauppa käy keväisin yleensä vilkkaammin, ja patoutunut kysyntä voisi lähteä tuolloin liikkeelle”, sanoo Kuoppamäki.

Asuntomarkkinoita saattaa piristää myös tuore Finanssivalvonnan päätös lainakaton nostosta.

Taantumasta huolimatta kotitalouksien velkaantuminen on laskenut, minkä vuoksi Finanssivalvonta ilmoitti viimein perustellusti palauttavansa asunnonvaihtajien lainakaton 90 prosenttiin, kun se ennätti olla 85 prosentissa yli kahden vuoden ajan.

”Asunnonvaihtajien aikainen joululahja tuo myös asuntokauppaan hieman lisäpontta, kun jatkossa asuntolainaa on mahdollista saada isompaan osuuteen asunnon velattomasta hinnasta”, toteaa Hypon ekonomisti Juho Keskinen.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Pankin ekonomisti ei ole ihan ”oikea” ekonomisti vaan Pankin myyntimies.

    Työttömyys luvut nousevat, ei ole rahaa kenelläkään ostaa etenkään kuplahintaisia asuntoja, hinnoista vielä 50% pois niin kauppa alkaa käymään.

  • Ylös
    >