Oma talous

Veronmaksajat laski: Näin paljon keskituloisen palkansaajan ostovoima kasvaa vuonna 2024

Palkansaajan nettoansioiden ostovoima kääntyy vuonna 2024 reippaaseen 2,3 prosentin kasvuun, arvioi Veronmaksajain keskusliitto.

Tämä ilmenee Veronmaksajain Keskusliiton tuoreista laskelmista, joissa on huomioitu palkankorotusten, verojen ja inflaation vaikutukset keskituloisen palkansaajan nettoansioiden ostovoimaan 2000-luvulla.

Jos nettoansioiden ostovoima nousee 2,3 prosenttia, tarkoittaa se euroissa sitä, että keskituloisen 3821 euroa kuukaudessa ansaitsevan palkansaajan ostovoima kohenee siten 750 euroa.

Muutos on huomattava, sillä edellisinä kolmena vuonna ostovoima on jatkuvasti alentunut. Keskituloisen palkansaajan nettopalkan ostovoima on vuonna 2023 yli kuusi prosenttia matalampi kuin vuonna 2020. Palkan ostovoima oli edellisen kerran matalampi 15 vuotta sitten vuonna 2008.

Järjestön mukaan ostovoiman kohenemisesta kolmasosa tulee palkkaverotuksen kevenemisestä ja kaksi kolmasosaa reaalipalkan noususta. 

Veronmaksajien mukaan palkansaajan veroprosentit alenevat kaikilla tulotasoilla, kun palkkaverotus kevenee tuntuvasti työttömyysvakuutus- ja sairausvakuutusmaksujen alenemisen takia. Keskituloisen palkansaajan veroprosentti laskee 0,5 prosenttiyksikköä, pieni- ja suurituloisimmilla palkkatasoilla veroprosentti laskee enemmän.

Valtiovarainministeriö ennustaa ansiotasoindeksin nousevan 3,5 prosenttia ja samalla kuluttajahintainflaation hidastuvan kahteen prosenttiin. Tämä merkitsisi 1,5 prosentin reaalipalkkojen kasvua.

Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen pitää ensi vuonna toteutuvaa käännettä kohenevan ostovoiman tielle erityisen tärkeänä ajankohtaisessa tilanteessa. Palkansaajan ostovoiman tuntuva kasvu on harvinainen valopilkku muutoin ankeassa suhdannekuvassa. 

”Palkansaajan verotuksen keveneminen tulee nyt oivaan aikaan, sillä talouskasvu on ensi vuonna paljolti kotimaisen kulutuskysynnän varassa”, hän toteaa.

Lehtisen mukaan nyt palkansaajilla on mainio tilaisuus omalla kulutuksellaan ylläpitää työllisyyttä ja auttaa samalla koko kansantalouden paluuta taantuman jälkeen takaisin kasvun tielle.

Vuonna 2024 palkkaverotusta keventävät erityisesti hyvän työllisyyskehityksen mahdollistamat työttömyys- ja sairausvakuutusmaksujen alennukset. Valtion ja kuntien verotuotot kasvavat ensi vuonna maksualennusten seurauksena, sillä niistä saatavat verovähennykset pienenevät.

”Velkaiselle valtiolle työttömyysvakuutusmaksun alennus on ilouutinen. Sekä palkansaaja että valtio voittavat, kun palkkaverotus kevenee ja samalla valtiontalous kohenee”, Lehtinen toteaa.

Myös eläkeläisten ostovoima kasvaa. Hintojen nousun selvä hidastuminen yhdistettynä tuntuviin eläkkeiden indeksikorotuksiin parantavat selvästi eläkkeensaajien ostovoimaa kaikissa tuloluokissa, Veronmaksajain keskusliitto laskee.

Erityisen suotuisasti ostovoima kasvaa keskieläkettä, eli hieman alle 1 900 euron kuukausieläkettä saavien joukossa. Myös sitä hieman suuremmillakin eläkkeillä ostovoima kasvaa reippaasti, koska verotuksen keveneminen tarjoaa lisävauhtia ostovoiman kasvuun.

Katsauksen suurituloisimmalla ja pienituloisillakin eläkkeensaajilla ostovoima kasvaa reilut kolme prosenttia, vaikka veroprosenttien nousu hieman ostovoiman kasvua jarruttaakin.

1 kommentti
  • Tahvo sanoo:

    Itselläni ainakin pienenee kun kilometri korvaus pienenee niin samalla kyllä se ostovoima myös vähenee

  • Ylös
    >