Yritysuutiset

Tämä tieto ei yllätä: Lehto Groupin tytäryhtiöt konkurssiin

Lehto Groupin viidestä tytäryhtiöstä kolme on jättänyt konkurssihakemukset.

Suuriin taloudellisiin vaikeuksiin ajautuneen rakennuskonserni Lehto Groupin operatiivisten tytäryhtiöiden Lehto Asunnot Oy:n, Lehto Tilat Oy:n ja Lehto Korjausrakentaminen Oy:n hallitukset ovat tänään päättäneet jättää yhtiöitä koskevat konkurssihakemukset. Lehdon tytäryhtiöt Lehto Components Oy ja Insinööritoimisto Mäkeläinen Oy jatkavat toimintaansa.

Lehto on arvioimassa vaihtoehtoja emoyhtiön sekä jäljelle jäävien tytäryhtiöiden toiminnan jatkamiseksi, myymiseksi tai järjestelemiseksi uudelleen, ml. emoyhtiön saneerauskelpoisuuteen liittyvien edellytysten arviointi sekä siirtyminen uusille liiketoiminta-alueille.

Lehto on pyrkinyt löytämään erilaisia rakenteellisia ja omistuksellisia ratkaisuja, jotta se kykenisi selviytymään haastavassa rakentamistoimialan markkinatilanteessa.

Viime vuoden tammikuussa yhtiö ilmoitti viime tammikuun lopussa käynnistäneensä neuvotteluja rakenteellisista ja omistuksellisista järjestelyistä, joiden tavoitteena on varmistaa rahoitus yhtiön strategian ja hankkeiden toteuttamiseksi. Vuoden 2023 aikana Lehdon johto ja hallitus olivat käyneet läpi useita eri vaihtoehtoja löytääkseen parhaan mahdollisen ratkaisun yhtiölle ja sen osakkeenomistajille.

Viimeksi 18. joulukuuta Lehto sitten tiedotti sen operatiivisten tytäryhtiöiden myyntiä koskeneen transaktion kariutumisesta. Lehto oli tuolloin myös arvioinut, että ilman lisärahoitusta tai uusien projektien tulovirtaa yhtiö ei pysty selviytymään maksuvelvoitteistaan vuoden 2024 koko ensimmäisen neljänneksen ajan. Konkurssiin hakeutuvilla tytäryhtiöillä ei ole enää riittävää rahoitusta toimintansa jatkamiseen.

Lehto Asunnot Oy, Lehto Tilat Oy ja Lehto Korjausrakentaminen Oy kattavat käytännössä kokonaan Lehdon asuntojen ja toimitilojen rakentamista koskevat liiketoiminnat ja ne muodostavat siten suurimman osan Lehto-konsernin liikevaihdosta.

Lehto Groupin toimitusjohtaja Juuso Hietanen kertoi viime vuoden toisen vuosineljänneksen tulosraportin yhteydessä, että rakentamisen markkina on ollut poikkeuksellisen vaikea koko ensimmäisen vuosipuoliskon ajan.

”Erityisen haastavana on jatkunut asuntokaupan tilanne, kun asiakkaiden ostopäätöksiä hidastavat yleisen taloudellisen epävarmuuden lisäksi lainarahoituksen heikko saatavuus sekä kohonnut korkotaso”, hän kertoi.

Viime vuoden tammi-syyskuussa Lehdon myytävien ja jatkuvien toimintojen liikevaihto laski yli 38 prosenttia vertailukaudesta edellisvuodesta ja oli 154,5 miljoonaa euroa. Laskun taustalla oli rakennushankkeiden lukumäärän väheneminen sekä jo vuoden 2022 aikana puretut toimitilojen hankesopimukset.

Syyskuun päättyessä konsernilla oli rakenteilla vain 325 (1 662) asuntoa, jotka kaikki liittyvät
institutionaalisille sijoittajille tehtäviin hankkeisiin. Vuotta aiemmin rakenteilla oli lähes 1700 asuntoa.

Kommentoi
Ylös
>