Asunnot ja kiinteistöt

Omakotitalojen hintalasku pysähtynyt

Ekonomistin mukaan omakotitalojen hintakehitys riippuu keskeisesti korkojen suunnasta.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat 4,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna mutta nousivat 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Vanhojen omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2023 loka-joulukuussa yli 100 000 asukkaan kunnissa 7,7 prosenttia. Alle 60 000 asukkaan kunnissa hinnat laskivat vajaa neljä prosenttia. Hinnat pysyivät ennallaan 60 000 – 100 000 asukkaan kunnissa.

Uusien omakotitalojen hinnat laskivat vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vain 0,5 prosenttia vuoden takaisesta. Talopakettien eli omajohteisten elementeistä rakennettujen omakotitalojen hinnat nousivat niukasti, 0,1 prosenttia.

Eniten hinnat nousivat talopakettien pohja-, perustus- ja pihatöissä, 6,7 prosenttia. Talopakettiin kuuluvan kodintekniikan hinnat nousivat 3,9 prosenttia vuoden takaisesta. Eniten laskua oli varsinaisten puoli- tai muuttovalmiiden talopakettien ja perustalopakettien hinnoissa, missä laskua oli viimeisellä neljänneksellä 1,9 prosenttia. Henkinen rakentaminen eli rakennuslupaan liittyvien suunnittelu- ja työnjohtotehtävien hinnat laskivat 0,2 prosenttia.

Tonttien hinnat pysyivät laskusuunnassa. Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä omakotitalotonttien hinnat laskivat koko maassa 5,0 prosenttia edellisvuodesta. Edellisestä neljänneksestä tonttien hinnat laskivat 0,8 prosenttia.

Asuntokauppa vaimenee edelleen. Vuoden 2023 viimeisellä neljänneksellä vanhojen omakotitalojen kauppoja tehtiin noin 3 300, joka on 17 prosenttia enemmän kuin vastaavana ajankohtana edellisenä vuonna. Omakotitalotonttikauppoja tehtiin noin 490 eli 11 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Nykyinen Suomen Yrittäjien ja entinen Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus ottaa kantaa omakotitalojen hintakehitykseen viestipalvelu X:ssä.

”Tuoreet tiedot kertovat myös omakotitalojen hintaromahduksen päättymisestä. Veromuutokset näkyi, tammikuu historiallisen hiljainen. Koronapomppu kadonnut hinnoista ja jatkossa korkokehitys keskeistä. Tarjonta tiukkaa: omakotitaloja rakennetaan vähiten vuosikymmeniin, näkyy 2025”, Brotherus toteaa.

Kommentoi
Ylös
>