Kasvuosakkeet

Scanfililla hyvät eväät tuloskasvuun – pankilta ostosuositus

Evli odottaa Scanfililta kasvua loppuvuonna.

Elektroniikan sopimusvalmistaja Scanfilin viimeinen vuosineljännes sujui hyvin samalla tavalla kuin edellisvuodenkin viimeinen neljännes. Liikevaihto laski loka-joulukuussa 0,7 prosenttia vertailukaudesta 221 miljoonaan euroon ja liikevoitto nousi 0,4 prosenttia 13,4 miljoonaan euroon.

Analyysitalo Inderes odotti 15,0 miljoonan euron liikevoittoa ja Evli 15,7 miljoonan euron liikevoittoa, joten tulos jäi hieman odotuksista.

”Kysynnän tasaantumisesta huolimatta suurin asiakassegmenttimme, Energy & Cleantech, kasvoi 26,8 prosenttia vuonna 2023 ja jatkoi vahvaa kasvuaan viimeisen vuosineljänneksen 21,9 prosentilla. Energiamurros ja vastuullisuus nostavat kysyntää”, kertoo Scanfilin toimitusjohtaja Christophe Sut.

Varastojen purkamisen ja kysynnän kasvun pysähtymisen vuoksi yhtiö aloitti toimet kiinteiden henkilöstökulujen sopeuttamiseksi. Henkilöstön sopeuttamiseen liittyvät irtisanomiskulut vaikuttivat negatiivisesti neljännen vuosineljänneksen liikevoittoon.

Lisäksi liikevoittomarginaaliin vaikuttivat negatiivisesti spot-markkinaostojen ja varastojen materiaalimyynnin laskutus sekä asiakkaalle tehty kertaluonteinen hintakorjaus. Negatiivinen kokonaisvaikutus liikevoittomarginaaliin katsauskaudella oli 0,6 prosenttia.

”Kun kannattavuuden parannussuunnitelma on täysin toteutettu, se tulee tuottamaan 1,7 miljoonan euron vuotuiset säästöt ja tukee yhtiön kilpailukykyä”, toimitusjohtaja kertoo.

Scanfilin rahoitusasema on vahva. Yhtiön nettovelkaantumisaste oli 19,4 prosenttia ja omavaraisuusaste oli 53,7 prosenttia.

”Vahva tase mahdollistaa liiketoiminnan tarvittavat kehittämisinvestoinnit. Liiketoiminnan nettorahavirta oli kaikkien aikojen korkein. Viimeisenä neljänneksenä se oli 34,8 miljoonaa euroa ja koko vuoden 2023 osalta 68,9 miljoonaa euroa. Scanfilin tilanne on hyvä ja yhtiöllä on erinomaiset edellytykset rahoittaa tulevia kasvumahdollisuuksia”, Sut kertoo.

Scanfil arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 820–900 miljoonaa euroa ja oikaistun liikevoiton 57–65 miljoonaa euroa. Koko viime vuonna liikevaihto oli 902 miljoonaa euroa ja liikevoitto 61,3 miljoonaa euroa.

Evli odottaa Scanfilin jatkavan kasvua vuoden loppua kohden.

”Emme odota liikevaihdon kasvavan alkuvuoden aikana, ja odotamme liikevoiton pehmenevän hieman, vertailukauden lukujen ollessa korkeita. Odotamme kysynnän kuitenkin piristyvän loppuvuotta kohti, ja näin alkuvuoden liikevoiton pehmeneminen korvautuisi loppuvuoden vahvistumisella”, toteaa Evlin analyytikko Joonas Iivonen pankin aamukatsauksessa.

Iivosen mukaan Scanfil on keräämässä hieman kustannussäästöjä, mutta asiakkaiden pitkän aikavälin kysyntänäkymät pysyvät myös riittävän vahvoina Scanfilin hiljattaista kapasiteetin laajentamista ajatellen.

”Energy & Cleantech jatkaa kasvussa, joskin ei enää samaa tahtia kuin viime vuosina, samalla kun Medtech & Life Science on toinen houkutteleva asiakasryhmä. Tällä hetkellä varastojen purkamista on nähtävissä Medtechin asiakkuuksissa, ja myös joissain tietyissä muissa tapauksissa, mutta odotamme liikevaihdon kasvavan taas loppuvuonna”, analyytikko toteaa.

Loppuvuonna nähtävä tuloskasvu tukisi Iivosen mukaan ensi vuoden tulosta, ja Evli ennustaakin Scanfilin vuoden 2025 liikevoiton kasvavan kolmella miljoonalla eurolla.

Scanfilin osake on arvostettu Evlin kuluvan vuoden ennusteilla EV/EBIT-kertoimella hieman yli 8x. Se on edelleen matalahko arvostustaso suhteessa verrokkeihin, Iivonen toteaa.

Evli toistaa Scanfilin 9,0 euron tavoitehinnan ja ostosuosituksen. Yhtiön viimeisin kurssinoteeraus on 7,8 euroa.

Kommentoi
Ylös
>