Yritysuutiset

Ponsse julkisti tylyjä ennakkotietoja tuloskehityksestään ja näkymistään

Ponssen ensimmäistä vuosineljänneksestä on tulossa poikkeuksellisen heikko.

Metsäkonevalmistaja antoi myrskyvaroituksen tulevista haasteista jo tilinpäätöksen yhteydessä, kun yhtiön tilauskanta oheni viime vuoden lopussa 230 miljoonaan euroon edellisvuoden 354 miljoonasta eurosta.

Vuosi 2023 alkoi Ponssella kohtuullisen vahvan tilauskannan siivittämänä. Alkuvuodesta yhtiön markkinatilanne oli vielä suhteellisen hyvä, mutta metsäteollisuuden heikentyneet näkymät alkoivat pian vaikuttaa asiakkaiden investointipäätöksiin.

Metsäkonemarkkinoihin ovat vaikuttaneet samanaikaisesti inflaatiosta ja koronnostoista aiheutuva epävarmuus sekä taantuvat taloudet eri puolilla maailmaa, Ponssen toimitusjohtaja Juho Nummela kertoo.

Nummelan mukaan sahateollisuuden ja kemiallisen metsäteollisuuden vaikeudet heijastuivat nopeasti metsäkonemyyntiin.

Ponsse kertoi tänään perjantaina laskevansa ohjeistustaan vuodelle 2024. Lisäksi yhtiö ennakoi ensimmäisen vuosineljänneksen liikevaihdon ja liiketuloksen jäävän merkittävästi vertailukaudesta.

Uudessa tulosennusteessaan Ponsse odottaa euromääräisen liikevoiton olevan vuonna 2024 hieman heikompi kuin vuonna 2023, jolloin se oli 47,2 miljoonaa euroa. Aiemmin helmikuun lopulla julkaistuissa vuoden 2023 tilinpäätöstiedotteessa yhtiö oli arvioinut euromääräisen liikevoiton olevan vuonna 2024 samalla tasolla kuin viime vuonna.

Yhtiön mukaan metsäkoneiden kysyntä jatkui heikkona vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Lisäksi Suomessa toteutuneet työtaistelutoimenpiteet alensivat liikevaihtoa.

Liikevaihdon heikon kehityksen seurauksena ja Ponssen tytäryhtiön, Ponsse Latin America Ltda:n kannattavuuden jäädessä selkeästi odotuksista, Ponsse odottaa ensimmäisen neljänneksen liiketuloksen jäävän merkittävästi vertailukaudesta.

Yhtiö julkaisee vuoden 2024 tammi-maaliskuun osavuosikatsauksen tiistaina 23. huhtikuussa.

Kommentoi
Ylös
>