Asunnot ja kiinteistöt

Asuntokauppa osoittaa virkoamisen merkkejä syväjäästä

Asuntojen kauppamäärät ja hinnat ovat kääntyneet nousuun. Pääkaupunkiseudulla kauppoja tehdään edelleen selvästi viime vuosia vähemmän.

Tampere
Ilmakuva Tampereelta.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton (KVKL) ylläpitämään Hintaseurantapalveluun raportoitiin huhtikuussa maanlaajuisesti yhteensä 4 044 kappaletta vanhojen asuntojen kauppaa, mikä tarkoittaa 10,7 prosentin nousua edellisvuoden huhtikuusta.

Uudiskohteiden kauppa laski 4,1 prosenttia 163 kappaleeseen.

Huhtikuun kokonaiskauppamäärä oli siten 4 765 kappaletta kohteita, mikä on 8,7 prosenttia enemmän kuin viime vuonna 2023 huhtikuussa, mutta edelleen -23,2 prosenttia alle viiden edellisten vuosien huhtikuun kappalemäärisen keskiarvon.

Asunkauppa on edelleen joka tapauksessa pitkän aikavälin tarkastelussa matalalla tasolla.

asuntokaupat Suomi huhtikuu asuntomarkkinat

Myyntiajoissa suurin muutos maaliskuuhun verrattuna oli pääkaupunkiseudun rivitaloasuntojen myynnin nopeutuminen 20 päivällä ja omakotitalojen 28 päivällä. 

”Huhtikuu oli asuntokaupassa positiivinen. Vuoden takaiseen huhtikuuhun verrattuna kauppamäärät kasvoivat selvästi. Kokonaismäärä kasvoivat yli 4 000 asuntokauppaan”, kertoo toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta.

Pääkaupunkiseudulla kauppa käy yhä tahmeasti

Asuntokauppojenmäärä on nyt noussut neljän kuukauden ajan. Tosin tämä johtuu osittain kausiluontoisista tekijöistä, mutta kauppa on vilkastunut huhtikuussa myös viime vuoteen verrattuna.

”Asuntokauppa piristyy aina kesää kohti. Nyt voidaan kuitenkin puhua selkeästä käänteestä asuntomarkkinoilla. Jos ei oteta huomioon viime vuoden marras–joulukuun asuntokauppakuukausia, huhtikuu oli ensimmäinen kuukausi sitten vuoden 2022 alun, kun asuntokauppa kasvoi verrattuna vuoden takaiseen kuukauteen”, Tuomas Viljamaa sanoo.

Viljamaan mukaan erityisen vahvaa asuntokaupan piristyminen oli Tampereella, Jyväskylässä, Kuopiossa ja Oulussa.

Pääkaupunkiseudulla asuntokauppa on kuitenkin edelleen tahmeampaa. Pääkaupunkiseudulla myytiin yhteensä huhtikuussa 907 käytettyä asuntoa, mikä on vain 1,7 prosenttia enemmän kuin viime vuoden 2023 huhtikuussa, mutta jää silti -36 prosenttia kahden vuoden takaisen huhtikuun kauppamäärästä.

Muualla Suomessa tehtiin 2 875 kappaletta käytettyjen asuntojen kauppoja, mikä tarkoittaa kauppamäärissä 13,7 prosentin nousua viime vuoden huhtikuuhun verrattuna.

Verotuksen muutoksella on luultavasti omalta osaltaan vaikutus piristyneeseen asuntokauppaan.

”Näyttää siltä, että varainsiirtoveron laskeminen tälle vuodelle näkyy myös osittain asuntokaupan piristymisessä”, Viljamaa arvioi.

Asuntojen hinnoissa hienoista nousua

Myös asuntojen hinnat ovat tasaantuneet ja kääntyneet pieneen nousuun pitkän hintojen laskun jälkeen.

Käytettyjen kerrostaloasuntojen keskimääräiset neliöhinnat ovat vuoden alkuun verrattuna nousseet keskimäärin 1,0 prosenttia pääkaupunkiseudulla ja 1,9 prosenttia muissa suurissa kaupungeissa perustuen KVKL:n ylläpitämään hintaindeksiin.

Historiallisen nopea korkojen nousu hyydytti Suomen asuntomarkkinat todella nopeasti. Vasta nyt alkaa näkyä piirteitä, että hintataso on korjaantunut vastaamaan kotitalouksien nettotulojen kehitystä.

”On myös hyvä huomata, että korkojen laskiessa suomalaiset hyötyvät tästäkin nopeimmin. Se on positiivinen kääntöpuoli siinä, että suomalaisten asuntolainat ovat tyypillisesti sidottu liikkuviin korkoihin. Korontarkistuspäivät ovatkin jo tällä hetkellä pääasiassa positiivisia yllätyksiä suomalaisille kotitalouksille”, Viljamaa toteaa.

Kun kotitalouksien lainanhoitomenot pienenevät ja ostovoima vahvistuu, myös asunnonvaihtohaaveet heräävät, Viljamaa toteaa.

1 kommentti
  • Antero sanoo:

    Kiinteistönvälitysalan Keskusliitosta….voiko nuo muuta kommentoida kuin nousua….

    Hintojen pitää pudota vielä -50% jotta ovatt kilpailukykyisiä, sillä ostovoima on kadonnut, Kok ja Ps vei.

  • Ylös
    >