Viafin Service ylsi huhti-kesäkuussa odotettua parempaan liikevaihdon ja tuloksen kasvuun.
Teollisuudelle huolto- ja kunnossapitopalveluja tarjoava Viafin Service julkaisi maanantaina ennen pörssin avautumista toisen vuosineljänneksen tulosraporttinsa. Yhtiön liikevaihto nousi viime vuoden 21,3 miljoonasta eurosta 26,6 miljoonaan euroon, nousten 24,8 prosenttia. Kasvua vertailukauteen nähden tukivat heikko vertailukausi sekä tehdyt yritysostot.
Yhtiön liiketulos parani 1,1 miljoonasta eurosta 1,6 miljoonaan euroon, nousten 40,2 prosenttia.
Analyysitalo Inderes odotti Viafinilta 25,5 miljoonan euron liikevaihtoa ja 1,3 miljoonan euron liikevoittoa, joten sekä myynti että tuloskehitys ylittivät analyysitalon ennusteet.
Yhtiön toimitusjohtaja Heikki Pesu kertoo, että Viafin saavutti ennätyksellisen liikevaihdon ensimmäisellä vuosipuoliskolla. Liikevaihdosta 83 prosenttia muodostui kunnossapitoliiketoiminnasta ja 7,1 miljoonaa euroa projektiliiketoiminnasta.
Yhtiön liiketoiminnan rahavirta ennen rahoituseriä ja veroja oli alhaisella 0,4 miljoonan euron tasolla ensimmäisellä vuosipuoliskolla, kun vuotta aiemmin se oli 3,5 miljoonaa euroa.
Pesun mukaan keskeisimpänä tekijänä heikolle operatiiviselle rahavirralle oli myyntisaamisten kasvu, joka johtui pääosin seisokkitöiden ajoittumisesta toisen vuosineljänneksen loppupuolelle.
”Seisokkitöihin sitoutuneet myyntisaatavat vaikuttivat myös yhtiön alhaisempiin rahavaroihin hetkellisesti kauden loppupuolella. Odotamme operatiivisen rahavirran ja myyntisaatavien palautuvan normaalille tasolle toisella vuosipuoliskolla”, toimitusjohtaja toteaa.
Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä oli useita poliittisia lakkoja. Pesun mukaan lakkojen vaikutus kosketti Viafinin kunnossapitoliiketoimintaa vähäisissä määrin, erityisesti tehtaiden ollessa kiinni. Toisella kvartaalilla kuitenkin metsäteollisuuden heikko suhdanne heijastui osaan kunnossapitoyksiköistä, mikä vaikutti hieman myös kunnossapitoliiketoiminnan liikevaihtoon.
”Kunnossapitomarkkinassa aiheuttaa edelleen epävarmuutta syksyn TES-kierros ja niihin mahdollisesti heijastuvat lakkotoimet. Epävarmuutta lisäävät myös asiakkaiden muutosneuvottelujen mahdolliset vaikutukset ulkopuolisen työvoiman käyttöön”, Pesu toteaa.
Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosipuoliskolla Viafin panosti vahvasti tuoreiden yritysostojen integraatioihin, jotka ovatkin sujuneet suunnitellusti. Viafin OT Service Oy:n taloudellinen vaikutus Viafin Servicen tuloksessa näkyi vasta vuoden 2024 toisella kvartaalilla ja sen odotetaan vahvistavan kunnossapitoliiketoiminnan osuutta vuoden 2024 toisella vuosipuoliskolla.
Yrityskauppojen myötä Viafinin henkilöstö on kasvanut edellisen vuoden noin 500 ammattilaisesta nykyiseen noin 600 ammattilaisen tasoon.
Kunnossapito- ja projektiliiketoiminnan markkinassa epävarmuus jatkuu sekä Venäjän hyökkäyssodan että yleiseen talouskehitykseen liittyvän epävarmuuden vuoksi, Pesu kertoo.
”Riskitekijät saattavatkin vaikuttaa yllättävästi myös kunnossapito- ja projektipalveluidemme kysyntään. Epävarmuuksista huolimatta näemme kuitenkin, että meillä on edelleen kyky toimia kunnossapito- ja projektimarkkinassa kannattavasti ja että meillä on merkittäviä kasvumahdollisuuksia orgaanisesti sekä yritysostoin.”
Yhtiön strategiamme jalkautus vuosille 2023-2025 etenee suunnitelmiemme mukaisesti.
”Kerroimme aiemmin Q1-tiedotteessa, että viime vuosina vahvasti kasvaneen kunnossapitoliiketoiminnan operatiivinen kannattavuus on parantunut kehitystoimenpiteiden seurauksena. Jatkoimme onnistuneesti toimenpiteitä kunnossapitoliiketoiminnan kannattavuuden parantamiseksi ja tulemme edelleen panostamaan kunnossapitoliiketoiminnan kannattavuuteen. Odotamme koko yhtiön suhteellisen kannattavuuden parantuvan toisella vuosipuoliskolla viime tilikauden tapaan”, toimitusjohtaja toteaa.
Viafin ei muuttanut lähiajan näkymiään.
Yhtiö arvioi tilikauden 2024 liikevaihdon kasvavan viime vuoden 75 miljoonasta eurosta. Lisäksi yhtiö odottaa tilikauden suhteellisen liiketuloksen paranevan viime tilikauteen verrattuna, jolloin se oli 5,5 prosenttia.