Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomissio (SEC) on ottanut selkeän kannan: meemikolikot, kuten Donald Trumpin TRUMP-kolikko, eivät ole arvopapereita eivätkä näin ollen kuulu SEC:n sääntelyn piiriin.
SEC:n komissaari Hester Peirce kertoo uutistoimisto CNBC:lle, että ”monet markkinoilla olevat meemikolikot eivät todennäköisesti kuulu SEC:n nykyisten sääntöjen alaisuuteen”.
Linjaus merkitsee merkittävää muutosta Yhdysvaltain kryptopolitiikassa ja kertoo myös Washingtonin muuttuneesta suhtautumista kryptovaroihin, erityisesti kun poliittiset vaikuttajat ja julkisuuden henkilöt ovat entistä aktiivisempia kryptomarkkinoilla.
Meemikolikot ovat kryptovaluuttoja, jotka ovat syntyneet internet-meemien, vitsien, kulttuuritrendien tai yhteisöllisen hypen ympärille. Ne muistuttavat enemmän digitaalisia keräilyesineitä kuin perinteisiä sijoituskohteita, eikä niillä useinkaan ole varsinaista käyttötarkoitusta tai liiketoiminnallista perustaa.
Vuonna 2025 suosituimmat meemikolikot ovat Dogecoin (DOGE), Shiba Inu (SHIB), Pepe (PEPE), Official Trump (TRUMP) sekä Bonk (BONK).
Meemikolikkojen arvo perustuu lähes täysin yhteisön innostukseen, viraaliin näkyvyyteen ja spekulatiiviseen kaupankäyntiin. Niiden hinnat voivat nousta nopeasti, kun kiinnostus kasvaa, mutta yhtä lailla romahtaa, kun hype laantuu. Usein nämä kolikot eivät tarjoa omistajilleen oikeuksia tuottoihin, osinkoihin tai liiketoiminnan kehitykseen, eikä niiden arvo perustu yrityksen menestykseen – toisin kuin arvopapereissa yleensä.
SEC:n mukaan meemikolikot eivät täytä Yhdysvaltain arvopaperilainsäädännön määritelmiä, koska ne eivät esimerkiksi tuota tuloa tai oikeuta osuuteen yrityksen varoista, eikä niihin liity odotusta tuotoista toisten toiminnan seurauksena.
Komissaari Peircen mukaan sijoittajien tulee ymmärtää, että SEC ei suojele meemikolikkosijoittajia mahdollisilta tappioilta, huijauksilta tai markkinamanipulaatiolta, ellei kyseessä ole selkeä arvopaperilain rikkomus. Toisin sanoen ostajat toimivat omalla vastuullaan, eikä SEC tule apuun, jos meemikolikon arvo romahtaa.
Peirce vertasi meemikolikkojen sijoitusintoa NFT-buumiin: molemmissa ilmiöissä suuri osa sijoittajista menetti rahansa, kun alkuinnostus laantui.
Pelkkä meemikolikon leima ei automaattisesti vapauta projektia arvopaperisääntelystä. Jos tokenin taustalla on esimerkiksi lupauksia tuotoista, liiketoiminnan kehittämisestä tai muista sijoitusinstrumentille ominaisista piirteistä, SEC voi puuttua asiaan. Sääntelylinjaus koskee siis vain niitä meemikolikoita, jotka tosiasiallisesti ovat puhtaasti yhteisövetoisia ja vailla sijoitusinstrumentin tunnusmerkkejä.
SEC ei pidä myöskää Bitcoinia arvopaperina, vaan sitä käsitellään hyödykkeenä, koska sillä ei ole keskitettyä liikkeeseenlaskijaa, se toimii hajautetusti ja sitä käytetään ensisijaisesti digitaalisena valuuttana ilman lupauksia tuotoista jonkin yhteisen yrityksen kautta.
Tämän vuoksi bitcoin ei kuulu SEC:n arvopaperilainsäädännön piiriin, vaan sen sääntely kuuluu Yhdysvalloissa ensisijaisesti hyödykemarkkinoita valvovan CFTC:n (Commodity Futures Trading Commission) vastuulle.
Lue myös tämä: Yhdysvaltain presidentinvaalien lopputulos räjäytti kryptomarkkinat: kolme syytä Dogecoinin huimaan nousuun