Markkinakommentit

Markkinakommentti: Outokummun kurssinousun taustat

Outokummun osake on ollut vahvassa nosteessa. Yhtiön osake on noussut viikon aikana Helsingin pörssissä yli 23 prosenttia. Outokumpu sisältyy Salkunrakentajan arvo-osakesalkuun, ja salkun tuotto onkin ollut viimeaikoina vahvasti nousussa nimenomaan Outukummun ansiosta.

Kurssiraketointiin on todennäköisesti kaksi syytä.

Ensinnäkin kurssinousu saattaa liittyä Ixonum-kauppaan. Swedbankin analyytikko Erkki Vesola ilmoitti Taloussanomille että taustalla on mahdollisesti pelkojen hälvenemistä siitä, että Euroopan kilpailuviranomaiset estäisivät yhtiön alkuvuodesta ilmoittaman Inoxum-oston saksalaiselta teräsjätiltä ThyssenKruppilta. Vesolan mukaan Euroopassa vähennetään terästuotantokapasiteettia ja oston hyväksymisen todennäköisyys on siksi kasvussa.

Toinen syy liittyy maailmantalouden positiivisiin uutisiin. Tärkeimpiä sijoitussentimentin kannalta myönteisiä uutisia olivat seuraavat:

  • EKP ilmoitti taannoin päätöksestään ostaa rajattomasti euroalueen ongelmamaiden valtioiden bondeja. EKP pääsee ostamaan velkakirjoja, koska Saksan perustuslakituomioistuin päätti, että Euroopan vakausmekanismi ei riko maan perustuslakia.
  • Kiina ilmoitti käynnistävänsä infrastruktuurirakentamiseen perustuvan elvytyksen pitääkseen maan talouskasvun vahvana.
  • Yhdysvaltain Keskuspankki Fed aloittaa uudelleen setelielvytyksen, ja se aikoo lunastaa pankeilta kuukausittain 40 miljardin dollarin arvosta asuntovelkapapereita. Lisäksi Fed piti myös ohjauskorkonsa ennallaan nollassa ja sitoutui säilyttämään sen vuoden 2015 keskivaiheille saakka.

Osakekurssit ovat nousseet kaikilla tärkeimmillä markkinoilla ja Helsingin pörssin suurimpien osakkeiden OMX Helsinki 25 nousi viikon aikana yli viisi prosenttia. Outokummun osake korreloi vahvasti yleisindeksin kanssa. Yhtiö on tunnetusti pörssin syklisimpiä osakkeita ja sen beta-kerroin on 1,6.

Outokummun arvostustaso onkin ollut pohjamudissa eikä se vieläkään noussut korkealle. Yhtiön P/B on kurssirallin jälkeenkin vain 0,47 kun esimerkiksi toisen kotimaisen perusteollisuusyrityksen, Rautaruukin vastaava kerroin on 0,7. On kuitenkin muistettava että yhtiön tuloskunto on edelleen heikko, kuten oheinen kuvaaja osoittaa.

Kuvaaja: Outokummun nettotulos kvartaaleittain (lähde. www.outokumpu.com)

Outokummun lähiajan näkymissä painaa edelleen ruostumattoman teräksen kysynnän heikko ennustettavuus. Peruskysynnän yhtiö odottaa olevan samalla tai hieman alhaisemmalla tasolla. Yhtiö odottaa operatiivisen tuloksen odotetaan olevan kolmannella neljänneksellä jokseenkin samalla tai hieman alhaisemmalla tasolla kuin toisella neljänneksellä.

Viime viikkoinen kurssinousu on tasokorjaus osakkeen aliarvostukselle. Kurssinousun merkittävälle kasvulle tästä eteenpäin on kuitenkin vaikea nähdä perusteita. Yhtiön näkymät ovat edelleen sumuiset. Ruostumattoman teräksen kysyntä ja hinta on vahvasti riippuvaista maailmantalouden kehityksestä. Huolimatta EKP:n ja FED:n setelirahoitusohjelmista, sisältyy maailmantalouden kehitykseen edelleen suuria riskejä. Suurin huolenaihe on tällä hetkellä Kiinan “hard landing” jonka toteutuminen on tilastotietojen valossa yhä todennäköisempää.

 [break]

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2020 Salkkumedia Oy

Ylös