Osakeanalyysit

Arvo-osakkeet vähenevät – Salkunrakentajan arvo-osakepoiminnassa vain yksi kotimainen yhtiö

Salkunrakentaja-sivuston arvo-osakkeiden uusin päivitetty pohjoismaisten osakkeiden osakepoimintalista on käynyt lyhyeksi. Poiminnan kriteereihin yltää pohjoismaisista osakkeista enää viisi yhtiötä.

Kurssit ovat nousseet kesästä lähtien kaikissa pohjoismaisissa pörsseissä (kuten maailman pääpörsseissäkin) nopeammin kuin yhtiöiden fundamentit. Siksi arvostuskertoimet ovat kohonneet, ja Salkunrakentajan varsin tiukkoihin kriteereihin sopii enää vain muutama yhtiö.

Ainoa kotimainen – Martela

Suomalaisista yhtiöistä mukana on uutena ja samalla ainoana yhtiönä Martela. Toimistokalustevalmistaja on pitkään arvostettu alhaalle suhteessa tasesubstanssiin. Yhtiö teki kuitenkin vielä vuoteen 2008 asti kunnollista tulosta mutta taantuma romahdutti tuloksen vuonna 2009.

Kuluvana vuonna tulos painuikin sitten tappiolle. Martelan liiketulos oli lähes miljoonan tappiolla toisella vuosineljänneksellä siitä huolimatta, että liikevaihto kasvoi edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Osakekohtainen tappio syveni 0,29 euroon vuotta aiemmasta 0,21 eurosta. Yhtiön mukaan kannattavuuden heikentymisen taustalla olivat liiketoiminnan kehittämisestä johtunut kiinteiden kustannusten kasvu. Lisäksi kiinteitä kustannuksia nosti muuttopalvelu Grundellin ostaminen.

Martela uskoo kuluvan vuoden liikevaihto kasvavan viime vuodesta. Liiketuloksen yhtiö ennakoi pysyvän viime vuoden tasolla tai olevan sitä parempi. Talouden epävarmuus ei yhtiön mukaan näy huonekalukaupassa.

Tappiollisesta tuloksestaan huolimatta Martela on taseeltaan vahva yhtiö. Velkaa sillä on vähän, eikä taseessa ole liikearvoa.

Vuoden alussa yhtiö ilmoitti ostaneensa muuttoyhtiö Grundelin. Motiivikseen Martela ilmoitti halunsa kasvattaa yrityskaupalla omaa palvelutuotantoaan, jolloin asiakas saa yhdeltä kumppanilta laajemman valikoiman tilamuutoksiin liittyviä palveluita ja tuotteita.

Toimiala ei sijoittajia kiinnosta

Martelalta on turha odottaa arvostustason ja osakkeen hinnan radikaalia vahvistumista. Toimistokalustealalla on vaikea nähdä merkittäviä kasvun ajureita, varsinkaan Martelan päämarkkina-alueilla, joita ovat Itämeren alueen lisäksi Norja, Hollanti, Ukraina, Unkari ja Japani.

Sijoittajien mielenkiinnon puute huonekaluliiketoimintaa kohtaan näkyy myös siinä, että Martelan verrokienkin arvostustasot ovat alhaiset. Useat verrokkiosakkeet hinnoitellaan alle taseen kirja-arvon.

Mutta mikäli Martela pystyy palauttamaan taantumaa edeltäneen tuloskunnon kaksinumeroisella oman pääoman tuotolla, voi osakkeessa olla nousuvaraa.

Salkunrakentajan arvo-osakkeiden päivitetty lista löytyy tästä.

[break]

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös