Makrotalous

Markkinakommentti: USA:n uusimmat taloustilastot ristiriitaisia

Kuluvalla viikolla julkaistiin tärkeitä taloustilastoja USA:n taloudesta. Huomio kiinnittyi etupäässä myönteisiin työllisyyslukuihin. Ei niin hyvää ettei jotain huonoakin – kaikki tilastomuutokset eivät olleet myönteisiä.

Myönteiset työllisyystilastot

Loppuviikosta Yhdysvaltain työministeriön kuukausiraportin mukaan maatalouden ulkopuolisten työpaikkojen määrä kasvoi syyskuussa 114 000:lla elokuusta. Määrä oli odotusten mukainen, sillä ekonomistit olivat uutistoimisto Bloombergin kyselyssä ennakoineet kasvuksi 115 000. Ennusteet eivät olleet tosin kovin tarkkoja, sillä ne vaihtelivat 60 000-165 000:n uuden työpaikan välillä.

USA:n työttömyysprosentti siis laski 7,8 prosenttiin elokuun 8,1 prosentista. Odotuksissa oli, että työttömyysprosentti nousisi hieman eli 8,2:een. Työttömiä oli kuitenkin edelleen 12,1 miljoonaa työnhakijaa.Elokuussa työttömiä oli 12,5 miljoonaa. Työttömyysaste on nyt alimmillaan sitten tammikuun 2009.

Työllisyysdata yllätti positiivisesti siis jo toisena kuukautena peräkkäin, sillä yksityisen sektorin työllisyys parani Yhdysvalloissa myös elokuussa reippaasti odotuksiin nähden. Yksityiselle sektorille syntyi elokuussa yli 200 000 työpaikkaa. Määrä ylitti reilusti taloustieteilijöiden odotukset.

Kielteiset makrotilastot

Mutta makrodata ei ollut täysin positiivista. Tehdasteollisuudessa uusien työpaikkojen määrä nimittäin väheni 16 000:lla. Tehdasteollisuuden työpaikkojen määrän oli odotettu pysyvän ennallaan. Negatiivinen tieto oli myös uusimmat tiedot USA:n rekrytointitilanteesta. Amerikkalaiset yhtiöt ovat palkanneet uusia työntekijöitä ainoastaan määräaikaisilla ja osa-aikaisilla sopimuksilla.

Talousmediassa jäi myös kohtuullisen vähälle huomiolle USA:n tehdastilauksien selvä lasku. Tilausten kuukausipudotus oli suurin yli kolmeen vuoteen. Yhdysvaltain kauppaministeriön 4.10. julkistamien tietojen mukaan tehdastilaukset supistuivat 5,2 prosenttia heinäkuusta. Ekonomistit olivat odottaneet vielä suurempaa eli 5,9 prosentin kasvua.

Jos puolustusvälineteollisuuden saamia tilauksia ei oteta lukuun, laskua kertyi 4,6 prosenttia.

Markkinat luottavat kasvuun

Yhdysvaltojen osakeindeksien kehitys kesäkuusta lähtien kertoo markkinoiden luottamuksesta kasvun jatkumiseen. Esimerkiksi S&P-indeksi on noussut vuodessa yli 16 prosenttia. Indeksi on jo saavuttanut tason jolla se oli ennen vuoden 2009 finanssikriisiä.

S&P-indeksin p/e-kerroin on tällä hetkellä noin 16 mikä on kohtuullisen lähellä pitkän aikavälin keskiarvoa, joka on noin 15. Voidaan siis olettaa että markkinat ovat jo hinnoitelleet USA:n osakekursseihin myönteiset uutiset ja odotukset kasvun jatkumisesta.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös