Osakeanalyysit

Fortumin luottoluokitus laski – ovatko näkymät heikentymässä?

Luottoluokittaja Standard & Poor’s laski Fortumin luottoluokitusta. Ovatko yhtiön tulosnäkymät heikentyneet?

Syyt luottoluokituksen laskuun

Luottoluokittaja Standard & Poor’s on laskenut Fortumin luottoluokituksen tasolle A- aiemmalta tasolta A. Luottoluokittajan mukaan Fortumin luokitusnäkymät ovat negatiiviset. Luokittaja varoittaa myös että Fortumin luokitus saattaa pudota seuraavan 12-24 kuukauden aikana vielä lisää.

Hieman aiemmin 16.11. toinen luottoluokittaja, Moody’s muutti Fortumin A2 luottoluokituksen näkymät negatiivisiksi.

Standard & Poor’s:n mukaan teollisuuden heikot näkymät ovat heikentäneet Fortumin kannattavuutta ja kassavirrantuottokykyä, mitkä yhdessä suurten investointien kanssa johtavat heikompaan luottoluokitukseen. S&P arvioi myös, että Fortumin korkeat käyttökustannukset yhdistettynä heikentyneisiin tulevaisuuden näkyviin lisäävät yhtiön riskisyyttä.

Fortumin tuloksen ja kassavirran kehitys on S&P:n mukaan ollut heikkenevä kuluvan vuoden aikana, johtuen huomattavasti alhaisemmista pohjoismaisista sähköhinnoista. Kuluvan vuoden tammi-syyskuun aikana sähkön pohjoismaiset spot-hinnat ovat laskeneet peräti 43 prosenttia alhaisemmalle tasolle kuin vuonna 2011.

S&P arvioi alhaisten sähkön hintojen pysyvän muutaman seuraavan vuoden aikana. Taustalla on oletus sähkön kysynnän pysymisestä alhaalla ja lisääntyneestä sähkökapasiteetista.

Analyytikoiden arviot

Analyytikot eivät ole kuitenkaan viime aikoina laskeneet arvioita Fortumin tulosnäkymistä. Reutersin tietokannan mukaan viimeisimmän kuukauden aikana analyytikoiden suositusten muutokset ovat olleet vähäisiä. Osta-suosituksia antaa nyt 9 analyytikkoa (kuukausi sitten 10) ja lisää suosituksia antaa 8 (kuukausi sitten 6) analyytikkoa. Myyntisuosituksia antaa edelleen 3 analyytikkoa. Myöskään tulosennusteita ei ole alennettu vähään aikaan.

Analyytikoiden osakekohtaisen tuloksen konsensusennuste kuluvalle vuodelle on 1,3 ja ensi vuodelle 1,33, eli kuluvan vuoden p/e-luku edellä mainitulla ennusteella laskettuna on 10,5 ja ensi vuoden p/e on 10,3. Fortumin P/B-kerroin on 1,3. Arvostustaso antaa ymmärtää, että Fortumin kurssiin ei ole ladattu tuloksen kasvunäkymiä – eikä myöskään merkittävää tulosromahdusta nykyiseen tuloskuntoon verrattuna.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös