Makrotalous

OECD varoittaa vakavasta maailmanlaajuisesta taantumasta

OECD alentaa maailmantalouden kasvuennustetta ja varoittaa maailmanlaajuisen vakavan taantumariskin kasvusta.

Tiistaina 26.11. julkistetussa talouskatsauksessa, OECD arvioi 34 jäsenmaansa talouskasvun jäävän ensi vuonna 1,4 prosenttiin. Vielä toukokuussa järjestö ennusti 2,2 prosentin kasvua.

OECD:n pääsihteeri Angel Gurria antoi samalla vakava varoituksen maailman johtaville poliitikoille. Gurrian mukaan eurokriisin ratkaisujen mahdollinen epäonnistuminen ja USA:n valtiontalouden jyrkänne, fiscal cliff, saattavat ajaa ennestään heikossa hapessa olevan maailmantalouden uudestaan taantumaan.

OECD odottaa euroalueen talouskasvun hidastuvan vuonna 2013 ja varoittaa samalla, että yhteisvaluutta euron säilyminen on vaarassa mikäli alueen poliitikot eivät saa aikaiseksi riittävän vakuuttavaa ratkaisua ongelmiin. Odotetusti OECD arvioi Kreikan talouskehityksen olevan euroalueen heikointa 4,5 prosentin bkt:n laskuennusteellaan.

Etelä-Euroopan ongelmat ovat järjestön näkemyksen mukaan jo levinneet kohti euroalueen ydintä. Saksan talouskasvu on hidastunut ja Moody´s alensi Ranskan luottoluokitusta. Euroalueen ongelmat ovat levinneet myös euroalueen ulkopuolelle, ja erityisesti eurokriisi jarruttaa kehittyvien talouksien talouskasvua.

Myös USA:n talouskasvu hidastuu OECD:n arvion mukaan.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös