Makrotalous

Näin sijoittaja voi suojautua USA:n fiscal cliff -kriisin varalle

Yhdysvaltojen lähestyvä valtiontalouden jyrkänne eli fiscal cliff kasvattaa sijoittajien pelkoja uudesta taantuma-aallosta. Uusi kriisi saattaisi levitä Yhdysvalloista myös Eurooppaan, ja osakekurssien vaivoin alkanut elpyminen saattaa kääntyä jälleen karhumarkkinaksi. Miten sijoittaja voi välttää jyrkänteeltä putoamisen?

Yhdysvaltojen julkisen talouden leikkausohjelma, eli valtiontalouden jyrkänne (fiscal cliff) on automaattisesti vuoden vaihteessa 2012 voimaan astuva liittovaltion menojen leikkausohjelma.Amerikkalaispolitiikoilla on loppuvuosi aikaa päästä yhteisymmärrykseen julkisen talouden tervehdyttämistoimista. Elleivät puolueet pääse lopulliseen yhteisymmärrykseen, viime vuonna sovitut liittovaltion menoja leikkaavat sekä veroja korottavat toimet astuvat vuoden vaihteessa automaattisesti voimaan.

Fiscal cliff -kriisi saattaa syöstä Yhdysvallat uudelleen taantumaan. Verojen korotukset ja julkisen talouden leikkaukset saattavat heikentää uudelleen orastavaa optimismia Yhdysvalloissa, ja sillä saattaa olla kauskantoiset vaikutukset myös Eurooppaan.

Jos siis fiscal cliff tuo jälleen uuden laskumarkkina-aallon länsimaisiin pörsseihin, kuinka sijoittaja voi suojautua tältä kriisiltä?

ETF trends -verkkolehden toimittaja ja omistaja Tom Lydon listaa kolme suojautusmiskeinoa fiscal cliff -kriisin kärjistymisen varalle.

  • 10-vuoden Yhdysvaltojen valtion joukkovelkakirjoihin sijoittavat ETF:t ovat perinteisiä suojasatamia kriisitilanteessa. Tällä hetkellä kyseisen 10-vuoden joukkovelkakirjan tuotto on kuitenkin vaatimaton 1,6 prosenttia. Jos näiden velkakirjojen kysyntä kasvaa, nostaa se kuitenkin niiden hintaa. Sijoittamalla esimerkiksi kyseisiin joukkovelkakirjoihin sijoittaviin ETF:iin, sijoittaja saattaa saada paremman tuoton jos fiscal cliff -kriisi toteutuu.
  • USA:n dollarin arvo on yleensä noussut kriisien kärjistyessä. Kansainväliset sijoittajat vaihtavat paikallisia valuuttoja dollareihin ja dollaripohjaisiin USA:n joukkovelkakirjoihin. Markkinoilta löytyy ETF-rahastoja joiden tuotto riippuu dollarin kurssista. Tällainen on esim. PowerShares DB US Dollar Bullish Fund ETF.
  • Kulta on kriisiaikojen sijoituskohde. Vaikka kullan hinta on perinteisesti laskenut kun dollarin kurssi nousee, saattaa kullan hinta fiscal cliff -kriisissä kuitenkin nousta. Kullan hinnan nousupaineet syntyvät paitsi USA:n liittovaltion budjetin tasapainottamisongelmista myös elvyttävästä rahapolitiikasta. Viime kesänä USA:n kongressin budjettikiistan aikana kullan hinta nousi 30 prosenttia. Yksi suosituimpia kultaan sijoittavia ETF:ä on SPDR Gold Trust.

 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Ylös