Osakeanalyysit

Osakesijoituksen vaaran merkit: esimerkkinä Nokia

Amerikkalainen Gurufocus-sijoitusverkkolehti on rakentanut tarkistuslistan osakesijoituksen vaaran merkeille. Gurufocus-tarkistuslista käsittää 32 tekijää joilla voidaan arvioida yrityksen taloudellinen asema ja siihen liittyvät riskitekijät. Näiden tekijöiden perusteella Gurufocus löysi vaaran merkkejä muun muassa Nokiasta.

Gurufocus-tarkistuslista ei etsi osakkeita joita ei kannata ostaa, vaan se etsii tekijöitä jotka on on syytä ottaa huomioon sijoituspäätöstä tehtäessä. Vaaran merkit -tarkistuslista näyttää millainen on osakkeen kokonaistilanne yrityksen vakavaraisuudessa, kannattavuudessa, kasvussa ja arvostustasossa. Listan tarkoituksena on auttaa sijoittajaa välttämään ns. arvoloukku, eli tilanne jossa sijoittaja ostaa arvostusmittareilla mitaten alhaalle arvostettua osaketta, mutta osakkeen hinta jatkaa laskuaan alhaisesta arvostuksesta huolimatta.

Nokia sai kyseenalaisen kunniaa pääsemällä Gurufocus-listan esimerkiksi yhtiöstä jonka taloudellinen kokonaistilanne on huolestuttava. Nokian kohdalla Gurufocus listasi seuraavat huolestuttavat signaalit:

Alhainen Altman Z-luvun arvo: 1.34:

Z-luku on suunniteltu ennustamaan yhtiöiden konkurssiriskiä. Z-luku ennustaa yhtiön mahdollisuuden mennä konkurssiin seuraavan kahden vuoden aikana. Alle 1,8 pistettä tarkoittaa korkeaa konkurssiriskiä.

Piotroskin F-luku: 2

Mittari joka koostuu yhdeksästä yrityksen taloudellista asemaa kuvaavasta tekijästä. Jokaisesta tekijästä tulee yksi piste mikäli kyseisen tekijä on kehittynyt parempaan suuntaan. Piotroskin F-luku muodostuu mm. nettotuloksesta, kassavirrasta ja velan muutoksesta. Nokian saama lukuarvo on alhainen.

Korkokulujen hoitokate: erittäin alhainen

Tunnusluku suhteuttaa liikevoiton korkokuluihin. Mitä alhaisempi luku, sitä enemmän tuloksesta menee korkokulujen kattamiseen.

Osakekohtainen liikevaihto: laskenut

Nokian liikevaihto on ollut laskussa viimeiset kolme vuotta

Myyntikate: laskenut

Nokian käyttökate on ollut jo pitkään laskussa. Keskimäärin myyntikate on laskenut vuosittain 2,6 prosenttia.

Käyttökate: laskenut

Nokian käyttökate on ollut jo pitkään laskussa. Keskimäärin käyttökate on laskenut vuosittain peräti 30,7 prosenttia.

Pitkäaikainen velka: nostaa lisää uutta velkaa

Viimeisen kolmen vuoden aikana Nokia on nostanut uutta velkaa merkittävästi.

Gurufocus huomauttaa että monet edellä mainituista vaaran merkeistä ovat olleet havaittavissa jo useita vuosia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös