ETF-analyysit

Tuottoa kehittyvien markkinoiden yrityslainarahastoista

Huolimatta kehittyvien talouksien talouskasvun hidastumisesta, arvioidaan niiden tulevinakin vuosina kasvavan selvästi kehittyneitä maita nopeammin. Kehittyvien talouksien kasvusta on mahdollista hyötyä paitsi osakerahastojen, myös yrityslainarahastojen kautta. Markkinoilta löytyy pörssinoteerattuja indeksiosuusrahastoja, eli ETF:iä, joiden avulla sijoittaja voi tehdä kustannustehokkaan hajautetun sijoituksen kehittyvien maiden yrityslainoihin.

Kehittyvien maiden kasvupotentiaali

Kehittyvien maiden talouskasvu on todennäköisesti tulevinakin vuosina länsimaiden talouskasvua nopeampaa. Esimerkiksi Brasilian talouskasvun ennustetaan olevan 4 prosenttia vuonna 2013. Se on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi Yhdysvaltojen ennustettu 2 prosentin talouskasvu.

Myös muissa kehittyvissä maissa on edelleen odotettavissa vahvaa kasvua. Venäjän ennustettu BKT:n kasvu vuonna 2013 on 3,9 prosenttia, Intian 6,5 prosenttia ja Kiinan 8 prosenttia.

Korkoriski

Yrityslainat ovat yritysten liikkeeseen laskemia joukkolainoja joilla yritys rahoittaa toimintaansa. Niihin sisältyy aina kaksi oleellista riskiä: korkoriski ja luottoriski. Yleinen korkotason nousu laskee jo liikkeelle laskettujen yrityslainojen hintoja ja korkotason lasku puolestaan nostaa hintoja. Eli korkotason muutoksilla on käänteinen vaikutus yrityslainojen ja niihin sijoittavien rahastojen tuottoihin.

Kehittyvien talouksien korkotaso riippuu näiden maiden inflaatio-odotuksista. Monessa kehittyvässä taloudessa inflaatio on korkealla, minkä vuoksi korkotasokin on korkeampi kuin monessa kehittyneessä taloudessa. Mikäli kehittyvät taloudet saavat inflaation ja inflaatio-odotukset kuriin, on mahdollista, että korkotaso laskee tulevina vuosina. Tämä koronlasku nostaisi siis aiemmin liikkeellelaskettujen yrityslainojen hintoja ja siten myös yrityslainoihin sijoittavien rahastojen hintaa ja tuottoja.

Luottoriski

Luottoriski vaikuttaa siten, että jos epävarmuus yrityksen liikkeellelaskeman lainan takaisinmaksusta vaarantuu, nousee sijoituksen tuottovaatimus ja lainan markkinahinta laskee.

Street Authority -verkkolehden artikkelissa sijoitusammattilainen Michael Vodicka toteaa, että kehittyvien maiden yrityslainoista on tällä hetkellä saatavissa yli 7 prosentin tuotto, mikä on selvästi korkeampi kuin esimerkiksi USA:n 3,8 prosentin tuotot. Lisäksi se on kolme kertaa enemmän kuin USA:n 10 vuoden valtion joukkovelkakirjan tuotto, mikä on 1,7 prosenttia.

Kehittyvien maiden korkeampi korkotuotto johtuu niiden maiden yritysten suuremmasta luottoriskistä. Nämä yritysten lainanhoitokulut ovat siten korkeammat kuin kehittyneissä maissa keskimäärin. Vodicka painottaa kuitenkin, että kehittyvien maiden yritykset tulevat hyötymään kehittyvien maiden vahvasta talouskasvusta, ja siksi on odotettavissa, että näiden yritysten lainanhoitokulut tulevat laskemaan tulevina vuosina. Tämä näkyisi siis myös yrityslainojen tuottojen laskuna ja yrityslainarahastojen markkina-arvon nousuna.

ETF-rahastoja

Michael Vodicka listasi oheiset uudet, hallinnointikustannuksiltaan edulliset pörssinoteeratut indeksiosuusrahastot, eli ETF:t, jotka sijoittavat kehittyvien maiden yrityslainoihin.

Market Vectors Emerging Markets High-Yield Bond (NYSE: HYEM)

Rahaston tuotto on tällä hetkellä 7 prosenttia. Sen suurimmat sijoitukset ovat Cayman saarten, Indonesian, Brasilian ja Meksikon yrityslainoissa. Rahaston peruskulut (expense ratio) on 0,4 prosenttia vuodessa, mikä on jonkin verran alhaisempi kuin rahastokategorian keskimääräinen taso, 0,52 prosenttia

iShares Emerging Markets High Yield Bond (NYSE: EMHY)

Riskitasoltaan edellistä vähemmän riskinen, koska sen painosta 60 prosenttia on valtioiden joukkovelkakirjalainoissa. Silti tuotto on riskiin nähden korkea, 4,5 prosenttia. Rahaston kulut ovat 0,65 prosenttia, ja siis keskimääräistä korkeammat.

iShares Emerging Markets Corporate Bond (BATS: CEMB)

Rahasto sijoittaa ”BB”-luottoluokan yrityslainoihin, ja sen suurimmat sijoitukset ovat Etelä-Korean, Brasilian ja Intian yrityslainoissa.Rahaston peruskulut ovat 0,6 prosenttia ja tuotto 3,5 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös