Asunnot ja kiinteistöt

Asuntolainojen korot nousussa

Asuntolainojen suosituin korko eli 12 kuukauden euribor on ollut nousussa joulukuun puolivälistä saakka, kertoi Yle.

Keskikorko kohosi Suomen Pankin ennakkotietojen mukaan 1,81 prosenttiin. Korko kääntyi nousuun syyskuussa. Asuntolainojen reaalikorko oli viime vuonna historiallisen alhainen, sillä  inflaatio oli viime vuonna keskimäärin 2,8 prosenttia. Reaalikorko oli siis negatiivinen.

– On hyvin mahdollista on se, että korot lähtevät hiljalleen nousemaan. Kaikki on mahdollista. Vaikka mentäis kahden prosentin tasolle, niin se on edelleen kuluttajalle edullinen korko. Viimeksi kun oltiin korkeilla tasoilla, niin oltiin neljän ja viiden prosentin luokassa, kommentoi POP pankin toimitusjohtaja Heikki Suutala Ylelle.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen varoittaa asuntovelallisia myös ennustettua nopeammasta korkojen noususta.

– Se kertoo siitä, että taloudessa on saatu vähän hyviä uutisia ja nopeampikin korkojen nousu on toki mahdollista. Fiksun kuluttajan kannattaa varautua korkojen nousuun hyvissä ajoin.

Samoilla linjoilla on myös Aktia pankin pääekonomisti Timo Tyrväinen. Tyrväinen ennustaa, että euribor-korot tulevat nousemaan vähitellen seuraavan vuoden aikana kohti Euroopan keskuspankin ohjauskorkoa, joka on nyt 0,75 prosenttia. Tästä huolimattakin korot ovat poikkeuksellisen matalat.

Katso Euribor-korkojen kehitys tästä.

Miten asuntolainan korko sitten vaikuttaa asuntovelallisen kustannuksiin? Oheinen Finanssivalvonnan laatima esimerkki valaisee asiaa.

Esimerkki. 100 000 euron tasaerälainassa, jonka laina-aika on 25 vuotta ja korko 2 %, on kuukausierä 424 euroa. Jos korko nousisi kolmen vuoden kuluttua lainan nostamisesta kolmella prosenttiyksiköllä, se aiheuttaisi lyhennystavasta riippuen seuraavanlaisia muutoksia lainanhoitoehtoihin: 1) Kokonaislaina-aika pitenee 47 vuoteen, ja lainaa on 25 vuoden kuluttua lyhentämättä vielä 68 000 euroa, tai 2) kuukausierä on nostettava 566 euroon.

Koron muutosten kielteisiltä vaikutuksilta on mahdollista suojautua. Mutta kuten kaikki riskien alentaminen, myös korkoriskin pienentäminen maksaa. Korkoriski voidaan poistaa esimerkiksi asuntolainasta seuraavilla tavoilla:

  • ottamalla koko lainan tai osan lainasta kiinteäkorkoisena
  • liittämällä lainaan erillisen suojaustuotteen eli korkokaton
  • vaihtamalla korontarkistushetkellä viitekorkoa
Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös