Osakeanalyysit

Hyytyykö Nokian Renkaiden kasvuvauhti?

Nokian Renkaiden kuluvan vuoden ohjeistus on sijoituspalvelutalo FIM:n mukaan vaisu. Renkasvalmistajan viime vuoden viimeisen kvartaalin liikevaihdon kasvu oli odotuksia heikompi. Ovatko kasvu rajat tulleet vastaan?

Nokian Renkaat -konsernin liikevaihto viimeisellä neljänneksellä oli 446 miljoonaa euroa, mikä on 7,5 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Myynnin kasvu oli odotettua heikompi. Financial Timesin tietokannan mukaan analyytikoiden konsensusennuste neljännen vuosineljänneksen liikevaihdolle oli noin 8 prosenttia toteutunutta korkeampi.

Yhtiön myyntimarkkinat ovat muuttumassa, sillä myynti Venäjälle ja IVY-maihin yhteensä kasvoi lähes 38 prosenttia, mutta myynti muuhun Eurooppaan laski peräti 47 prosenttia vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.

Nokian Renkaiden Venäjän valloituksen arvoa lisää se, että yhtiö pystyi kasvattamaan markkinaosuuttaan ja vahvistamaan markkinajohtajan asemaansa. Yhtiön myynnin kasvuvauhti oli kolminkertainen koko markkinan kasvuun verrattuna.

Näkymät

Nokian Renkaat odottaa vuonna 2013 henkilöautonrenkaiden jälkimarkkinakysynnän kasvavan Euroopassa vain 1-2 prosenttia, Pohjoismaissa 2 prosenttia ja Venäjälläkin vain 2-5 prosenttia.

Hinnoitteluympäristö on yhtiön mukaan vuonna 2013 haastava kaikissa tuoteryhmissä. Yhtiö odottaa liikevaihtonsa kasvavan vain Pohjoismaissa ja Venäjällä mutta ei Keski-Euroopassa.

FIM pitää Nokian Renkaiden tulevaisuuden ennustetta vaisuna aiempiin ohjeistuksiin verrattuna, koska yhtiö odottaa vain maltillista liikevaihdon ja liiketuloksen kasvua vuodelle 2013 ja odottaa ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen jäävän selvästi edellisvuoden tasosta.

Positiivisena seikkana FIM pitää osingon reilua korotusta 1,45 euroon edellisvuoden 1,20 eurosta, kun markkinat odottivat 1,30 euron osinkoa.

Osakkeen kurssikehitys

FIM odottaa Nokian Renkaiden markkinoiden reagoivan negatiivisesti vaisuun näkymään ja heikkoon markkinaympäristöön. FIM odottaa myös kuluvan vuoden tulosennusteiden laskevan ja painavan kurssia muutaman päivän ajan raportin jälkeen.

Markkinoiden välitön reaktio oli kuitenkin myönteinen. Osake pomppasi yli 4 prosentin nousuun vuosikatsauksen ilmoituksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä että Nokian Renkaiden kovin kasvuvaihe olisi nyt ohi ja yhtiö siirtyy maltillisemman kasvun vaiheeseen. Markkinat ovat ottaneet tämän huomioon, sillä yhtiön osakkeen P/E on alle 13. Eli osakkeen hinnoittelussa ei ole sisällä merkittävää tuloskasvuodotusta.

Kommentoi
Ylös
>