Markkinakommentit

Norvestia: Euroalueen riskit säilyvät, osakkeet paras sijoituskohde

Sijoitusyhtiö Norvestia arvioi vuosikertomuksessaan euroriskien pysyvän sijoittajien riesana vielä kuluvanakin vuonna. Osakkeet ovat silti paras sijoituskohde.

Norvestia arvioi vuosikertomuksessaan, että viime aikojen suhteellisen positiivinen vire markkinoilla on perustunut oletukselle, että EU-tason toimenpiteet riittävät vakauttamaan Euroo­pan ongelmamaiden talouskehityksen ja velkakestävyyden. Todennäköisyys euroalueen hajoamiselle on nyt pienempi kuin vuosi sitten.

Euroalueen riskit eivät ole kuitenkaan hävinneet. Norvestian näkemyksen mukaa kriisi tulee jatkumaan eri muodoissaan tänäkin vuonna. ”Yhdenkin kriisimaan sopeutusohjelman epäonnistuminen voi käynnistää uudel­leen negatiivisen kierteen, jolla voi olla laajoja vaikutuksia pääoma­markkinoilla. Tilanne pääomamarkkinoilla on tässä suhteessa edelleen hyvin herkkä, ja on oletettavaa, että myös vuonna 2013 hintaliikkeet voivat ajoittain olla hyvin suuria”, Norvestia arvioi.

Riski eurojärjestelmän kaatumisesta on Norvestian käsityksen mukaan kuitenkin nyt selvästi pienempi kuin viime kesänä.

Tummia pilviä euroalueelle tuovat myös poliittiset riskit. Saksassa pidetään kesällä parlamenttivaalit joissa eurokriisi on keskeinen teema. Vaalien tulos saattaa olla yllätyksellinen. Norvestian mukaan eurokansalaisilta alkaa kärsivällisyys loppua.

”Euromai­den työttömyys on kasvanut hälyttävästi ja eurovastaiset puolueet ovat lisänneet kannatustaan eri puolilla Eurooppaa, vaikka niilläkään ei ole mitään todellista ratkaisua ongelmiin. Lisäksi Iso-Britannia on väläytellyt mahdollisuutta järjestää kan­sanäänestys sen EU-jäsenyydestä. Tällaiset toimet eivät ainakaan vahvista unionia”, Norvestian toimitusjohtaja Juha Kasanen toteaa.

Osakkeet saattavat tänä vuonna olla paras sijoituskohde riskeistä huolimatta, Kasanen arvioi.  Kasanen toteaa, että viimeaikaisen tutkimuksen mukaan analyytikoiden näkemykset osake­markkinasta ei ole ollut näin positiivinen yli kolmeen vuoteen.

Toisaalta osakemarkkinoilla on olemassa myös kuplan vaara, jos sijoittajat siirtävät allokaatioitaan osakkeisiin vain sen takia että muissa omaisuuserissä tuotto-odotukset ovat osakkeita huonompia. Osakemarkkinoiden terve kasvu tulisi Kasasen mukaan perustua yrityskohtaisiin fundamentteihin, eikä pakoon muista sijoituskohteista.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös