Kumppaniblogit

Vierasblogi: Debyytti, ensiesiintyminen

Arvoisa sijoittaja,

Olen 71-vuotias paperi-insinööri Tapio Haavisto Äänekoskelta.  Kirjoittelen mieliaiheestani sijoittamisesta niin kauan kuin jaksan. Olen ottanut tehtäväkseni kansan valistamisen. Koen sen arvokkaana asiana ja olen siitä kovasti innostunut. Töitä sijoittamiseen liittyvien kysymysten olen parissa tehnyt päätoimisesti yli 12 vuotta. Pohdiskelen tavallisen sijoittajan kokemuksia itse sijoittamisesta, markkinoista ja osakekaupasta. Tarkastelen sijoittamista sekä suomalaisesta että globaalista näkökulmasta. Niinpä seuraan Pohjoismaiden, Euroopan ja USA:n markkinoita. Olen havainnut, että Pohjois-Amerikan markkinoiden muutokset heijastuvat välittömästi  kaikkialle maailmassa. Erityisen kiinnostunut olen itse yrityksistä, koska ne ovat kaiken sijoitustoiminnan  ydin.

Mitä olen touhunnut?

Kokemukseni koostuu monista sijoitusinstrumentteista, kuten osakkeet, korkopaperit, lainapaperit, rahastot, indeksirahastot (ETF), warrantit, minifutuurit, sertifikaatit, strukturoidut tuotteet jne. Painopisteeni on kuitenkin suorassa osakesijoittamisessa. Se on riskisin ja vaativin, mutta myös tuottoisin tapa sijoittaa.

Olen suorittanut arvopaperivälittäjien ammattitutkinnot (APV1 ja APV2) eli olen virallisesti sijoitusneuvoja. En ole siis mikään ”sijoitusasiantuntija”, vaan alan auktorisoitu ammattilainen.

Olen pitänyt yli 20 sijoittajakurssia ympäri Suomea lähinnä osake- eli arvopaperisijoittajille ja jopa pari kurssia Espanjan Fuengirolassa suomalaisille eläkeläisille. Olen innostunut tähän asiaan opettamisen ja tiedon jakamisen ilosta, en rahasta. Opettamalla muita haluan auttaa heitä alkuun ja samalla ole itsekin oppinut.

Mitä osaan ja tiedän?

Vaikka talousenglanti ja matematiikka ovat vahvuusalueitani, pystyn hallitsemaan vain pientä osaa finassimarkkinoista. Etsin hyviä sijoituskohteita lähialueilta, kuten Helsingin pörssistä, mutta myös muualta. Helsingissä on vain muutama kymmenen kiinnostavaa on osaketta, siksi painopisteeni sijoitusmaailman tarkkailussa on Wall Streetillä, jossa suurimmat rahat liikkuvat. Wall Street heiluttaa edelleen koko maapallon rahavirtoja vahvasti. Pohjois-Amerikan ohella seuraan myös Kiinan ja Saksan markkinoita.

Viime aikoina olen tutkinut pohjoismaiden osakemarkkinoita. Neljässä pohjoismaassa on tarjolla lähes 800 osaketta. Kyse on todella mielenkiintoisista ja vaativista neljän eri valuutan markkinoista.

Lopuksi

Sijoittaminen on kiinnostavaa touhua ja sopii kaiken ikäisille ja erityisesti niille, jotka ovat luonteeltaan etsijöitä ja valmiita seikkailuihin. Ennakkoluuloton etsijä saattaa joskus tehdä hyvän löydön ennen muita ja kuitata siitä mukavia tuottoja. Liika varovaisuus taas tukahduttaa etsimisen ilon, vaikka varovaisuus on sijoittajan tärkeimpiä hyveitä. Etsivä löytää, kun on sitkeä ja kärsivällinen. Itsetuntemus on sijoittajan tärkein hyve, koska pahin menestymisen este on itsevarma ja kaikkitietävä sijoittaja itse. Selkeät tavoitteet, toimintaperiaatteet ja johdonmukaisuus ovat sijoittajan ohjenuoria. Markkinoiden tuntemus auttaa menestymistä, mutta takuita menestymisestä riskibisneksessä ei voi kukaan antaa.

Tietoa kirjoittajasta:

Kirjoittaja on Suomen Sijoittajaopastus Oy:n toimitusjohtaja ja kokenut sijoittaja. Yritys on neuvonut ja kouluttanut yksityissijoittajia noin 12 vuotta. Haavisto on suorittanut kaksi sijoitusalan ammattitutkintoa eli sijoituspalvelututkinnon sekä sijoitusneuvojan erikoistutkinnon.

www.siop.fi

1 kommentti
  • Heikki Vakkuri sanoo:

    Oli mielenkiintoinen esittely henkilöstä ja sijoittamisesta.

  • Ylös
    >