Makrotalous

Euroopan Unionin kannatus romahtanut

Eurokriisi ei näy pelkästään talouden tunnusluvuissa. Tuoreet Euroopan integraation talouskehityksen ja Unionin kannatuslukemat osoittavat että edessä saattaa olla myös poliittinen kriisi.

Pew Research Center –tutkimusyhtiön laatiman kyselytutkimuksen mukaan Euroopan integroitumisen ja Euroopan Unionin kannatus on laskenut selvästi vuoden aikana. Haastattelu tehtiin kahdeksassa Euroopan Unionin maassa.

EU:n kannatus on laskenut vuoden 2012 60 prosentista tämän vuoden 45 prosenttiin. Ei ole yllätys että usko Eurooppa-projektin taloudelliseen voimaan on hiipunut. Vain Saksassa yli puolet vastanneista on sitä mieltä, että Euroopan taloudellinen integraatio on vahvistanut taloutta.

Luottamus Euroopan integraation talouteen on heikentynyt eniten Ranskassa ja Italiassa. Italian lisäksi Kreikassa vain 11 prosenttia vastanneista luottaa siihen, että Euroopan taloudellinen integroituminen vahvistaa talouskehitystä.

EU:n kannatus kokonaisuudessaan on laskenut eniten Ranskassa ja Espanjassa. Ranskalaisten asennemuutos on merkittävä. Vielä viime vuonna EU:hun luotti 60 prosenttia ranskalaisista, nyt enää 41 prosenttia.

Eurooppa-projektin hiipuva kannatus saattaa tietenkin heijastua Euroopan unionin kansallisvaltioiden poliittisiin voimasuhteisiin. Mikäli tulevissa vaaleissa EU-vastaiset poliittiset liikkeet vahvistuvat, on europäättäjillä entistä vaikeampaa jatkaa valittua talouspolitiikan linjaa.

Kommentoi
Ylös
>