Asunnot ja kiinteistöt

Taantuma hyydytti kiinteistökaupat

tilaMaanmittauslaitoksen kokoamat tilastot osoittavat että talouden taantuma näkyy asuntokaupan lisäksi myös kiinteistömarkkinoilla.

Maanmittauslaitoksen mukaan alkuvuonna solmittiin vain 29 000 kiinteistökauppaa. Tiedot käyvät ilmi Maanmittauslaitoksen tammi-kesäkuussa 2013 keräämistä kiinteistöjäen kauppahintarekisteristä.

Alkuvuoden kiinteistökauppojen määrä on  huomattavan vähäinen, kun esimerkiksi viime vuosikymmenellä alkuvuoden kauppoja tehtiin enimmillään lähes 40 000. Edellisvuoden tammi-kesäkuun kauppamääristä pudotusta on kuusi prosenttia.

Syy kiinteistökauppojen vähenemiseen on ilmeinen.

”Kiinteistökaupan laajuus seuraa yleistä talouskehitystä lähes välittömästi. Vuonna 2007 alkanut kriisi syveni taas tänä vuonna ja sai kaupan hiljentymään”, kertoo tilastoja tutkinut Juhani Väänänen Maanmittauslaitoksen tiedotteessa.

Maanmittauslaitoksen mukaan omakotitonttien kaupankäynti on nyt hidastunut kolme vuotta. Pientalotontteja myytiin 21 prosenttia vähemmän ja kuntien myymiä tontteja peräti 35 prosenttia edellistä alkuvuotta vähemmän.

Kommentoi
Ylös
>