Markkinakommentit

Tässä syy Suomen osakemarkkinoiden nousulle

Osakekurssit pörssiHelsingin pörssin viimeisen vuoden aikainen kova kurssinousu ei selity yritysten tuloskunnon vahvistumisella eikä kohoavilla kasvuennusteilla. Millä sitten?

Useiden kehittyneiden teollisuusmaiden osakekurssit ovat olleet viimeisen vuoden aikana reippaassa nousussa. Näin on tapahtunut myös Suomessa. Esimerkiksi Helsingin pörssin 25 suurimman yhtiön kursseja seuraava OMX Helsinki 25 –indeksi on noussut vuodessa yli 20 prosenttia.

Nyt Helsingin pörssin hyvä veto näyttää hyytyneen. Viimeisimmän viikon aikana OMXH25-indeksi on laskenut yli 3 prosenttia.

Mikä selittää hyvin alkaneen osakurssien elpymisen viime aikaisen hyytymisen?

Taustalla on varmasti useita maailmantalouden pelkoja. Syyrian tilanne, kehittyvien talouksien valuutta- ja vaihtotaseongelmat lisäävät sijoittajien epävarmuutta. Yhdysvalloissa on pitkin kesää spekuloitu maan keskuspankin Fedin mahdollisista aikeista vähentää kvantitatiivista elvytystä, mikä on omalta osaltaan nostanut pitkiä korkoja eri puolilla maailmaa, myös Suomessa. Korkojen nousu on yleensä myrkkyä osakemarkkinoille.

Mutta kotimaan osakemarkkinoiden hyytymisen taustalla on myös kotoisia syitä.

Yksi syy on vaisuksi jäänyt toisen kvartaalin tuloskausi.

Nordea kertoo Navigaattori-raportissaan, että sen seuraamista yrityksistä 37 raportoi odotuksia heikomman liikevoiton, kun positiivisia yllättäjiä oli viisitoista.

Tulokset olivat myös odotuksia heikompia – jos Nokian ja rahoitussektorin vaikutus jätetään pois. “Pois lukien rahoitussektori, yritykset raportoivat 3.1 miljardia liikevoittoa, ylittäen ennusteemme vajaalla viidelläkymmenellä miljoonalla eurolla (1.6 %). Nokian odotuksia parempi tulos selitti tästä poikkeamasta lähes 240 miljoonaa, mikä tarkoittaa sitä että muiden yritysten kannattavuus jäi odotuksistamme 190 miljoonaa euroa, noin kuusi prosenttia”, Nordea toteaa.

Joukossa on toki positiiviakin yllättäjiä, kuten Nordean mainitsema Neste Oil, joka ilmoitti toisen vuosineljänneksen osavuosikatsauksessaan liikevoiton olevan yli kaksinkertainen odotuksiin nähden.

Toinen kotikutoinen syy osakemarkkinoiden kasvun hiipumiselle on Nordean mukaan tulosennusteiden heikentyminen. Helsingin pörssille ennustetaan nyt 9 prosenttia alempaa voittoa vuodelle 2013 kuin vuoden alussa ennustettiin, ja ensi vuoden tulosennusteetkin ovat 6 prosenttia alhaisempia kuin mitä ne olivat tämän vuoden alussa.

Jos yritysten tuloskunto on heikentynyt ja ennusteita on päivitetty alaspäin, mikä sitten on kursseja nostanut viimeisen vuoden aikana?

Nordean vastaus on yksinkertainen: osakkeiden arvostustason nousu. Osakekurssien vahvistuminen on siis perustunut arvostuskertoimien nousuun, ei tulosnäkymien parantumiseen. Osakekurssien arvostustaso on palautunut pitkän aikavälin keskimääräiselle ja jopa hieman sen yli.

“Markkinan arvostus P/E-kertoimella 13.6x on nyt hieman kymmenvuotisen keskiarvon yläpuolella”, Nordea toteaa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös