Makrotalous

Deflaatiopelko sai EKP:n laskemaan ohjauskorkoa yllättäen

euroEuroopan keskuspankin päätös laskea ohjauskorko 0,25 prosenttiin oli markkinoille yllätys. Päätöksen taustalla on pelko uudesta, talouskehitykselle hyvin vaarallisesta ilmiöstä – deflaatiosta.

On vaikea kuvitella mitään talouskehitykselle vaarallisempaa kuin deflaatio. Deflaatio tarkoittaa yleistä hintatason laskua. Jos hinnat lähtisivät yleisesti laskemaan, saattaisi se aiheuttaa vakavan itseään ruokkivan kierteen. Alenevat hinnat saavat kuluttajat ja yritykset hintojen laskun toivossa siirtämään hankintojaan tulevaisuuteen. Lisäksi deflaatio lisää velkojen arvoa.

Euroalueen inflaatio on laskenut lokakuussa vaivaiseen 0,7 prosenttiin. Lisäksi työttömyys on noussut yli 12 prosentin. Inflaatiopelot ovat siis muuttuneet nopeasti deflaatiopeloiksi.

Euroopan keskuspankki teki deflaatiopelon vuoksi yllätyspäätöksen. Se laski ohjauskoron 0,25 prosenttiin aiemmasta 0,5 prosentista. Korko on nyt alhaisempi kuin koskaan aiemmin euroalueella.

Analyytikot ja ekonomistit olivat odottaneet EKP:n pitävän ohjauskoron ennallaan ainakin toistaiseksi. Jotkut asiantuntijat olivat odottaneet, että päätös koronlaskusta lykkääntyisi joulukuulle.

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi sanoi, että keskuspankki saattaa laskea korkoa vielä myöhemmin lisää, jos nyt tehdyllä päätöksellä ei ole toivottua vaikutusta.

Deflaatiopelon lisäksi euroalueelta on tullut jälleen myös varoittavia viestejä talouskasvun hiipumisesta. Ennätyskorkean työttömyyden lisäksi Saksan teollisuustuotanto laski syyskuussa yllättäen 0,9 prosenttia. Lisäksi jälleenmyynti euroalueella laski 0,6 prosenttia syyskuussa.

Kaiken lisäksi euron arvon vahvistuminen on syönyt euroalueen vientiyritysten kilpailukykyä. Vahvistuva euro on omalta osaltaan poistanut inflaatiopaineita, koska vahvistunut euro on laskenut tuontihyödykkeiden hintoja euroissa.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös