Rahastotietoa

Lakiuudistus sallii uudenlaisten rahastojen perustamisen

sijoitus rahoitus kasvuEduskunta on säätämässä uusia vaihtoehtorahastoja koskevia sääntöjä, joiden myötä Suomessa sallittaisiin eurooppalaisen mallin mukainen rahastojen perustaminen vain muutaman sijoittajan kesken.

Finanssialan Keskusliitto kertoo lehdistötiedotteessaan, että esityksen mukaan Suomessa sallittaisiin sellaisten sijoitusrahastojen perustaminen, joihin tulisi sijoittajiksi vain muutamia sijoittajia. Tähän asti rahastossa on lain mukaan pitänyt olla vähintään 50 sijoittajaa.

Uusi laki antaa instituutiosijoittajille, muun muassa kotimaisille työeläkesijoittajille, mahdollisuuden perustaa keskenään vain muutaman – tai peräti vain yhden – toimijan yhteinen rahasto. Tällainen rahasto voisi sijoittaa esimerkiksi pieniin ja keskisuuriin yrityksiin tai suurhankkeisiin.

Tämä avaa erityisesti pienemmille institutionaalisille sijoittajille uuden mahdollisuuden päästä sijoittamaan kohteisiin, joihin vaaditaan suurehkoa kertasijoitusta. Rahaston avulla ison kertasijoituksen voi jakaa useamman toimijan kesken ja hajauttaa samalla riskiä”, kertoo Finanssialan Keskusliiton johtava lakimies Jari Virta.

Lisäksi lakiesitys antaisi sijoittajille mahdollisuuden ulkoistaa sijoitustoimintaansa muutaman toimijan yhteisiin rahastoihin, FK toteaa. Näin ne voisivat sijoittaa myös sellaisille markkinoille, joissa niillä ei välttämättä ole omaa asiantuntemusta.

Ulkomailla muutaman osakkaan rahastojen perustaminen erityisesti instituutiosijoittajien tarpeisiin on ollut sallittua pitempään, mikä on ajanut joitakin suomalaisia sijoittajia muunmaalaisten rahastojen asiakkaiksi.

Lakiesitys sisältää myös tiukkoja sääntöjä. FK:n mukaan muutaman toimijan rahastoissa jokaisen sijoittajan olisi sijoitettava rahastoon vähintään 500 000 euroa. Rahaston tulisi olla perustettaessa vähintään kahden miljoonan euron suuruinen. Piensijoittajille ei siis edelleenkään tarjoudu mahdollisuutta rahaston perustamiseen.

Lisäksi uudenmallisen erikoissijoitusrahaston olisi pakko jakaa voitostaan ¾-osaa vuosittain osuudenomistajille. Tämä sääntö nähtiin tärkeäksi, sillä rahastot eivät maksa voitoistaan veroa, vaan vero peritään siinä vaiheessa, kun osuudenomistajat kotiuttavat voittojaan, FK toteaa.

Lakiesitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä ja se hyväksyttäneen helmikuun alussa. FK:n mukaan uusi laki on tulossa voimaan todennäköisesti maaliskuussa.

Kommentoi

No Comment.

SalkunRakentaja on vaurauden rakentajan suosittu verkkolehti. Sivusto sisältää sijoittamiseen, yrittäjyyteen ja arjen raha-asioihin liittyviä artikkeleita, uutisia ja analyysejä.

SalkunRakentaja-sivusto sisältää myös kumppaneidensa tuottamaa sisältöä, josta sivusto voi saada julkaisupalkkioita.

Tutustu sisältömarkinoinnin ja sisällöntuotannon ratkaisuihimme Salkkumedia Oy:n kotisivuilta.

   

Yhteystiedot

Julkaisija Salkkumedia Oy
Y-tunnus 2793119-8
Puhelin 040 0132119
Sähköposti info(at)salkunrakentaja.fi
Päätoimittaja Jorma Erkkilä
 
Webhotelli: Hostingpalvelu.fi
Anna palautetta
Sisällöntuottajaksi
 

Lisätietoja

Henkilöstö
Mediakortti
Yhteistyökumppanit
Digipaketti
Palvelut lukijoille
Tilaa uutiskirje

 

Tilaa maksuton uutiskirje sähköpostiisi:

Outbound linkkien seuranta

Akateemiset

Akateemiset2

Copyright © 2021 Salkkumedia Oy

Ylös