Markkinakommentit

Talousnobelisti varoittelee osakekuplan riskistä

Kuva: Moritz Hager.

Kuva: Moritz Hager.

Kuuluisan kausitasoitetun P/E-arvostuskertoimen kehittänyt ja tänä vuonna Nobelilla palkittu ekonomisti Robert Shiller varoittaa jo pörssikuplan riskeistä.

Wall Street Journalin haastattelussa Shiller varoitti juuri tuon kausitasoitetun P/E-kertoimen korkeudesta. Kausitasoitettu P/E eli CAPE-kerroin viittaa jo pörssikuplan mahdollisuuteen. Tosin osakekurssit saattavat vielä jonkin aikaa jatkaa kurssinousuaan.

Myöhemmin Barron’s-lehdelle antamassaan haastattelussa Shiller täsmentää huoltaan korkeasta CAPE-kertoimesta. Siinä vaiheessa kun CAPE-kerroin saavuttaa arvon 28, alkavat osakkeet menettää houkuttelevuuttaan sijoituskohteena, Shiller selittää. Tällä hetkellä USA:n osakemarkkinoilla CAPE-kerroin on noin 25.

Erityisen huolissaan Shiller onkin juuri Yhdysvaltain osakemarkkinoista.

”Kurssinousu USA:n osakemarkkinoilla huolettaa minua kaikkein eniten. Varsinkin kun taloutemme on vielä heikko ja haavoittuvainen.”

Shiller sijoittaa itse vielä osakkeisiin, mutta vain mielestään aliarvostettuihin osakkeisiin, joita löytyy energia- ja terveyssektoreilta. Sen sijaan teknologiasektori ja Yhdysvaltojen ulkopuoliset osakemarkkinat näyttävät jo liian korkealle arvostetuilta.

Sunnuntaina Shiller kertoi saksalaisen Der Spiegelin haastattelussa, että osakekurssit ovat monissa maissa nousseet jo hälyttävän korkealle tasolle. Samoin on tilanne asuntomarkkinoilla. ”Tämä voi päättyä huonosti”, Shiller sanoo.

Kommentoi
Ylös
>