Johdannaiset

Lyhyeksi myynti on vaarallista riskipeliä

lyhyeksi myyntiAmerikkalainen sijoitusstrategi varoittaa riskeistä joita osakemarkkinoiden nousua vastaan sijoittaminen tuo tullessaan.

Kuluvan vuoden voimakas osakekurssien nousuputki saattaa herättää sijoittajissa odotuksia kurssikäänteestä. Esimerkiksi Helsingin pörssin painokorjattu osakeindeksi on noussut kuluvan vuoden aikana jo yli 22 prosenttia.

Sijoittajilla on käytössään useita sijoitusinstrumentteja joita voidaan hyödyntää jos oletuksena ovat laskevat kurssit. Tälläisia työkaluja ovat esimerkiksi myyntioptiot, käänteiset ETF:t ja muut johdannaisinstrumentit. Yksi yleisimmistä tavoista on lyhyeksi myynti.

Lyhyeksi myynnillä (engl. short selling) tarkoitetaan sellaisten arvopapereiden myymistä joita ei vielä omisteta. Lyhyeksi myyvä sijoittaja olettaa arvopaperin kurssin laskevan, jolloin sijoittaja voi ostaa myymänsä osakkeet takaisin halvemmalla.

Usein lyhyeksi myynti tapahtuu saman päivän aikana. Mikäli arvopapereita ei osteta takaisin saman päivän aikana, myytyjä osakkeita varten perustetaan osakelaina. Tästä lainasta sijoittaja maksaa korkoa.

Oxford Clubin pääsijoitusstrategi Alexander Green kuitenkin näkee markkinoita vastaan pelaamisessa useita ongelmia.

Sijoituslehti InvestmentU:n artikkelissa Green toteaa, että useat kurssilaskulta suojaa hakevat hedgerahastot ovat tehneet viime aikoina vakavia ja suuria tappioita.

Lyhyeksi myynnissä on Greenin mukaan kaksi vakavaa ongelmaa:

1. Laskumarkkinoiden lyhytaikaisuus

Historia on osoittanut, että osakemarkkinat ovat suurimmaksi osaksi nousussa, eivät laskussa. Laskumarkkinat ovat ”hetkittäisiä, odottamattomia ja lyhytaikaisia”, Green toteaa.

Keskimäärin laskumarkkina on kestänyt alle 18 kuukautta. Nousumarkkina on sen sijaan kestänyt keskimäärin yli kaksi ja puoli vuotta.

2. Lyhyeksi myynnin tappioilla ei ole alarajaa

Osakekurssit eivät voi laskea enempää kuin nollaan, eli maksimaalinen tappio on 100 prosenttia. Mutta lyhyeksi myynnissä mahdollisten tappioiden määrä on rajaton, perälautaa ei ole.

Esimerkiksi: Sijoittaja myy lyhyeksi osaketta 10 euron hintaan. Jos osakkeen kurssi nouseekin vastoin lyhyeksi myyjän odotuksia 20 euroon, syntyy tästä tappiota 100 prosenttia. Mutta jos kurssi nousee 30 euroon, on tappio jo 200 prosenttia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös