Talouden trendit

FK: Joukkorahoitus kasvattaa suosiotaan

joukkorahoitusFinanssialan Keskusliiton mukaan joukkorahoituksella kerättiin vuonna 2012 yksistään Euroopassa miljardin euron arvoiset sijoitukset.

Joukkorahoituksessa rahaa kerätään sijoittajilta pienistä kertasijoituksista hyvinkin vaihteleviin kohteisiin.

Joukkorahoitus on rahoitusmuotona vielä siinä määrin uutta, että sitä ei varsinaisesti vielä säädellä millään erityisellä lailla, FK kertoo tiedotteessaan. Rahankeräystavasta riippuen joukkorahoitusta voi koskea esimerkiksi arvopaperimarkkinalaki tai rahankeräyslaki.

Lakien puutteellisuus antaa joukkorahoitukselle kilpailuedun verrattuna periinteisiin rahoitusmuotoihin. Esimerkiksi pankeilla on monenlaisia lakeja toimintaa sääntelemässä.

Pelkkä sääntelyn puutteesta syntyvä kilpailuetu ei kuitenkaan selitä kokonaan joukkorahoituksen suosion kasvua.

Finanssialan Keskusliiton lakimiehen Johanna Palinin mukaan joukkorahoituksen suosion kasvu kertoo selvää kieltä uudenlaisten rahoitusmuotojen tarpeesta.

”Näitä joukkorahoituskohteita on pidetty vähän vitsikkäästi friends, fools and family (ystävät, hullut ja perhe) -tyyppisenä rahoituksena. Niihin on lähtenyt mukaan rahan tarvitsijan, eli yrittäjän tai projektin tekijän, lähipiiriä, jos muualta ei ole lainaa tai rahoitusta irronnut. Toisaalta monet rahanhankintaprojektit ovat levinneet hyvinkin laajalle, mikä kertoo siitä, että uskoa tai rahoitushalua löytyy myös muualta kuin lähipiiristä”, Palin kertoo.

Suomessa toukokuussa 2012 perustettu sijoittajille joukkorahoituskohteita välittävä Invesdor on kerännyt yhteensä 1,4 miljoonaa euroa rahoituspääomia.

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös