Indikaattorit

Karmea madonluku, teollisuuden tilaukset -16%

tilauksetTilastokeskus julkisti uusimmat tiedot Suomen teollisuuden tuotannon ja uusien tilausten kehityksestä. Erityisesti tilausten kehityssuunta on huolestuttavaa.

Tilastokeskuksen mukaan Suomen teollisuuden työpäiväkorjattu tuotanto oli vuoden 2013 marraskuussa 0,7 prosenttia pienempi kuin vuoden 2012 marraskuussa. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto väheni 3,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Vaikka tuotanto siis on edelleen alhaisempi kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, on suunta kuitenkin parempaan päin.

Edellisvuoteen verrattu tuotannon lasku on kaventumassa. Vielä vuoden 2013 huhtikuussa tuotanto laski lähes 9 prosenttia edelliskuukauteen verrattuna.

Huolestuttavampaa on kuitenkin uusien tilausten kehityssuunta.

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli nimittäin Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2013 marraskuussa peräti 16,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin.

Koko vuoden aikana tammi-marraskuussa tilaukset vähenivät 6,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Lähde: Tilastokeskus.

Lähde: Tilastokeskus.

 

Lähde: Teollisuuden uusien tilauksien muutos edellisvuodesta.

Uusien tilausten arvo on kehittynyt huonoon suuntaan koko vuoden. Marraskuun tilausten romahdus on kuitenkin koko vuoden karmein. Tosin yksittäisten kuukausien vaihtelut voivat olla suuriakin.

Uudet tilaukset vähenivät kaikilla tarkastelluilla päätoimialoilla. Tilastokeskuksen mukaan eniten vähenivät metalliteollisuuden tilaukset – uusia tilauksia oli peräti 21,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Tekstiiliteollisuudessa laskua oli 8,8 prosenttia, kemianteollisuudessa 8,0 prosenttia ja paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 4,5 prosenttia verrattuna vuoden 2012 marraskuuhun 

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös