Markkinakommentit

Varainhoitoyhtiö: Säästämisen rahavirrat tukevat osakekursseja

sijoitustuototSäästämisen ja velkaantumisen rahavirrat tulevat edelleen tukemaan osakemarkkinoiden nousua vielä lähivuosina, arvioi varainhoitoyhtiö Front.

Strategiakatsauksessaan Front toteaa, että osakkeiden arvostustasot erityisesti Yhdysvalloissa ovat nousseet niin korkeiksi, että osakkeet ovat jo USA:ssa yliarvostettuja. Japanissa ja Euroopassa tilanne ei ole osakesijoittajan kannalta yhtä huolestuttava.

Arvostuskertoimien nousun varaan ei osakekurssien nousua voi enää laskea. Mikä tekijä voisi siis vielä tukea osakemarkkinoita?

Frontin mukaan tällainen tekijä saattaisi olla yksityisen sektorin säästämis- ja velkaantumiskehityksen muutos.

Front tarkasteli kevään 2013 sijoitusstrategia-katsauksessaan osakemarkkinoiden pidempiaikaisten nousu- ja laskutrendien yhteyksiä yksityisen sektorin säästämis- ja velkaantumiskäyttäytymiseen.

”Lähes poikkeuksetta se on ollut eri maissa ja eri markkina/suhdannetilanteissa hyvä indikaattori selittämään ja ennustamaan osakekurssien vaihtelua suhteessa osakkeiden pitkän aikavälin trendiin”, Front toteaa.

Yksityisen sektorin säästämiskäyttäytymistä voidaan kuvata rahoitustilinpidon (osa kansantalouden tilinpitojärjestelmää) rahoitusjäämä-käsitteellä, joka kuvaa koko yksityisen sektorin (kotitaloudet ja yritykset) nettosäästämistä tai kassavirtaa.

”Yksityisen sektorin rahoitusylijäämän (esim. suhteessa BKT:een) taso ja kehityssuunta kertoo paljon  pääomavirtojen suuntautumisesta osakemarkkinoille ja pääomavirtojen potentiaalista tukea kurssikehitystä joko heikentävästi tai vahvistavasti”, Front toteaa.

Nettosäästämisen väheneminen siis tukee osakemarkkinoita, koska tällöin yksityisen sektorin rahavaroja suuntautuu osakemarkkinoille.

Nettosäästämisen suunta on ollut osakemarkkinoiden kannalta edullinen.

Koko OECD-maita tarkasteltaessa yksityisen sektorin nettosäästäminen on vuonna 2014 historiallisessa tarkastelussa likimain keskimääräisellä tasollaan, mutta säästäminen on selvästi laskenut vuoden 2009 huipustaan, Front toteaa.

Nettosäästämisen ennakoidaan vähenevän edelleen ensi vuonna, mikä tarkoittaa osakemarkkinoiden ja kurssikehityksen kannalta tämä sitä, että säästämiseen ja velkaantumiseen liittyvät rahavirrat tukevat edelleen osakekurssien nousua suhteessa pitkän aikavälin trendiin.

”Huomionarvoista on se, että tämä tapahtuu varsin korkealla arvostustasolla. Arviomme mukaan osakekurssien nousu perustuu lähivuosina nimenomaan osakemarkkinoille tulevan rahavirran ”momentumiin”, jonka näkyvä ilmentymä on esimerkiksi yksityissijoittajien kasvava kiinnostus pörssisijoittamiseen”, Front toteaa.

Osakemarkkinoita tukevat rahavirrat kasvattavat kuitenkin osakesijoittamisen riskejä.

Frontin mukaan osakemarkkinoiden pitkässä noususyklissä ollaan siirtymässä loppuvaiheeseen, jolla vielä tällä hetkellä on voimaa (vaikka arvostustasot ovat jo korkealla), mutta joka lisää osakekuplan riskejä.

”Mikäli kurssinousu ja (netto)säästämisen laskutrendi jatkuvat esim. kaksi vuotta, riski osakemarkkinoiden ajautumisesta kriisiin (kuten 2000 tai 2007) on huomattavan suuri, sillä tuolloin arvostustasot ovat kestämättömän korkeat eikä nettorahavirralle osakemarkkinoille ole enää mitään lähdettä.”

Kommentoi

Jätä viesti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Ylös