Markkinakommentit

FIM: ”Kiinalaiset osakkeet alennusmyynnissä”

Kiinan osakemarkkinoilla osakkeet hinnoitellaan jo pahimman kriisiskenaarion mukaan.

Osakkeiden arvostuskertoimet ovat jo niin alhaalla, että FIM nostaa kiinalaisosakkeet ylipainoon suosituksissaan.

Tammikuussa alkanut kansainvälinen osakemarkkinoiden korjausliike ja Kiinan odotuksia huonommat makrotalouden luvut ovat saaneet maailman toiseksi suurimman talousmahdin osakemarkkinat laskuun

Sijoituspalvelutalo FIM:n rahastonhoitaja Janne Rantanen arvioi, että Kiinan osakemarkkinat hinnoittelevat jälleen niin sanottua Kiinan talouden ”hard landing” -skenaariota.

Kurssilasku on painanut kiinalaisosakkeiden arvostustasot poikkeuksellisen alhaiselle tasolle.

”Tämän tapahtumaketjun jälkeen (siedettävät tulokset ja laskevat markkinat) osakemarkkinoitten yleisimmin käytetyt arvostusmittarit (kuluvan vuoden P/E ja kuluvan vuoden hinta/ tasearvo) ovat alhaisimmillaan sitten vuoden 2003”, Rantanen toteaa FIM:n BRIC-sijoittajakirjeessä.

Arvostustasossa on erityisen mielenkiintoista se, että tämän hetken arvostustaso on jopa vuoden 2008 finanssikriisiäkin alhaisemmalla tasolla. P/E-mittarilla mitaten markkinat ovat halvimmillaan sitten Aasian kriisin kärjistymisen (vuosina 1999–2000), Rantanen toteaa.

Syyt Kiinan pörssien laskuun ovat laajasti talousmediassa käsiteltyjä: Kiinan hidastuva talouskasvu ja epävarmuus pankkien taseiden tilasta.

FIM:n näkemyksen mukaan Kiinan osakemarkkinoilla on vallalla jo lähes kriisihinnoittelu huonoimman mahdollisen skenaarion mukaan.

”Pankkien, joissa pelätään muhivan taseiden alaskirjausriski, paino HSCEI-indeksissä on 39 %. Jos oletetaan huonoimman mahdollisen skenaarion tapahtuvan ja Kiinan pankkien taseita jouduttaisiin kirjaamaan alas 30 %, nousisi tämän kirjauksen jälkeen HSCEI -indeksin hinta/tasearvo ainoastaan tasolle 1.2x. Vertailun vuoksi USA:n (S&P500-indeksi) hinta/tasearvo on tällä hetkellä 2.5x.”

Kuitenkini yritysten tulokset ovat viime aikoina olleet odotusten mukaisia, ja vuodelle 2014 odotetaan edelleen peräti 12 %:n tuloskasvua, Rantanen toteaa.

FIM:n mukaan Kiinan osakemarkkinat ovat siis jo alihinnoiteltuja ja siksi sijoituspalvelutalo nostaa Kiinan osakkeet ylipainoon malliallokaatiossaan.

Kommentoi
Ylös
>